17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialContre la mormantul lui Avram Iancu

Contre la mormantul lui Avram Iancu

Politicienii de prim rang nu s-au inghesuit sa participe la manifestarile din acest an de la Tebea dedicate marcarii a 135 de ani de la moartea lui Avram Iancu. Nici localnicii nu au mai venit in numar mare, la fel ca si in anii precedenti si, potrivit estimarilor oficiale, mai putin de 4000 de oameni au ajuns la mormantul lui Avram Iancu pentru a cinsti impreuna cu oficialii memoria Craisorului Muntilor.
Peste o suta de politicieni au tinut sa fie vazuti la Tebea, dar putini dintre acestia au fost de prim rang. Presedintia a fost prezenta doar prin depunerea unei coroane de flori, Guvernul Romaniei a fost reprezentat doar de doi ministri – hunedoreanul Iuliu Winkler si Ludovic Orban –, in timp ce dintre liderii de partid doar Geoana a venit la manifestarile dedicate lui Avram Iancu. De remarcat a fost prezenta Monei Musca, care a aparut in public alaturi de membrii PLD pentru prima data de la izbucnirea scandalului legat de angajamentul semnat la Securitate.
Discursurile rostite de politicieni au cuprins cele mai diverse teme, de la Testamentul lui Avram Iancu, la integrarea europeana sau lupta politica si lingvistica.

Daca presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, a preferat sa vorbeasca despre fatarnicia clasei politice in astfel de momente, Gheorghe Barbu, fostul ministru al Muncii din partea Partidului Democrat, nu a ratat momentul pentru a-si ataca adversarii politici, adica pe liberali. Acesta a declarat ca Avram Iancu nu si-ar fi dorit un astfel de guvern si o asemenea clasa politica aleasa pe liste, ci si-ar fi dorit omul. Ministrul liberal al Transporturilor, Ludovic Orban, a preferat sa lase deoparte discursul pregatit si a citit testamentul lui Avram Iancu.
La portile cimitirului, liderul liberal l-a taxat insa pe Gheorghe Barbu: "Cred ca locul unde am fost este total nepotrivit pentru a scoate la iveala disputele meschine si rautatile, indiferent de partidul din care suntem sau felul nostru de a fi. Trebuie sa ducem mai departe simbolurile, ideile si valorile pentru care a luptat Avram Iancu".

Cele mai citite

Turbina auto: cauze frecvente ale defectelor și prevenirea acestora

O turbină auto, cunoscută și sub denumirea de turbosuflantă sau mai simplu, turbo, este un dispozitiv care crește puterea motorului prin forțarea introducerii unei...

Când clopotele se bat cap în cap

Furtuna și ploile abundente de zilele trecute au stârnit pe toți meteorologii și reporterii de televiziune, care s-au grăbit să propovăduiască apocalipsa, băgând...

Cum funcționează o oală electrică și de ce ar trebui să ai una acasă

Oalele electrice au revoluționat modul în care gătim, oferindu-ne nu doar rapiditate, ci și confort în bucătărie. Dacă încă nu ai una acasă,...
Ultima oră
00:02:44
Pe aceeași temă