Pensiile private ne privesc pe toti, avand in vedere ca vom fi obligati sa avem astfel de contracte incheiate. Dar ca sa alegem in deplina cunostinta de cauza, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Romania ne ofera cateva sfaturi practice. trei sunt elementele care trebuie urmarite cand va interesati de un fond de pensii privat: Ce pensie voi avea? Ce costuri voi avea? Ce riscuri ma asteapta?
La prima intrebare, raspunsul trebuie smuls de la agentul de marketing cu care aveti prima discutie. El va va spune ca sunt multe elemente de luat in considerare, ca de exemplu: contributia lunara: cu cat depuneti mai mult, cu atata se aduna mai mult timpul cat contribuiti: cu cat depuneti mai mult timp, cu atata se aduna mai mult eficienta investitiilor facute cu banii dvs.: cu cat au fost investiti banii mai profitabil, cu atata va creste fondul dvs. Cereti un calcul estimativ, dupa modelul unei simulari facute la o banca, in momentul cand cereti un credit si vreti sa stiti ce aveti de platit.
La a doua intrebare, raspunsul poate sa fie evaziv, dar nu pentru ca agentul respectiv nu l-ar cunoaste, ci pentru ca poate este mai bine sa nu stiti. si, mai ales, sa nu faceti comparatii.
La a treia intrebare, trebuie sa stiti ca riscurile sa pierdeti banii practic nu exista; legea interzice administratorului fondului de pensii privat sa faca investitii riscante, iar, pe de alta parte, exista un fond de garantare baneasca a banilor depusi intr-un fond de pensii, in mod similar cu fondul de garantare a depozitelor facute la o banca. Legea mai prevede ca fondul este supravegheat de comisia de profil, care poate chiar sa anuleze autorizatia, daca administrarea devine ineficienta. Toate acestea tin insa de conditia aplicarii legii, fara concesii.