12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialUn actor pentru Casa Alba

Un actor pentru Casa Alba

Fostul senator si star hollywoodian Fred Thompson si-a anuntat candidatura la presedintia Statelor Unite din partea partidului republican.
thompson devine al noualea candidat la nominalizarea GOP, iar intrarea sa in cursa este privita de observatori ca o provocare pentru favoritii Rudolph Giuliani, Mitt Romney si John McCain.


Thompson are cateva avantaje
care l-ar putea face un contracandidat redutabil. Este deja o figura cunoscuta, fiind un actor cu o vizibilitate relativ buna. A jucat roluri de presedinte, senator, director CIA sau director de aeroport in filme de succes precum "Vanatoarea lui Octombrie Rosu", "In bataia pustii" sau "Die Hard 2". In ultimul timp, a jucat rolul procurorului districtual Arthur Branch in popularul serial "Lege si Ordine". Fiind actor si republican, asocierea cu un alt actor devenit presedinte, Ronald Reagan, este inevitabila. si sa fii asociat cu Reagan este intotdeauna un avantaj major daca esti candidat republican.
Pe de alta parte, Thompson este sudist (nascut in 1942 in Alabama, fost senator de Tennessee) si un conservator "pe stil vechi" – antiimigratie, antiavort, pentru razboiul din Irak, pro arme de foc, antiimpozite etc., adica exact ceea ce lipseste in acest moment candidaturii republicane pentru care principalul favorit este un italian din New York, divortat de doua ori, cu destule ambiguitati "liberale". La pasiv, Thompson intra in cursa destul de tarziu, cu numai patru luni inaintea primului vot din statul Iowa, ceea ii lasa putin timp pentru campanie si strangere de fonduri. Totodata, se vorbeste de ceva cadavre in dulap care i se trag de la activitatea de lobby si se zvoneste ca ar fi cam lenes.
Atacuri si ironii
In timp ce Fred Thompson isi anunta candidatura la emisiunea de divertisment Tonight Show with Jay Leno, miercuri seara, ceilalti opt candidati republicani participau la cea mai aprinsa dezbatere de pana acum, in Durham, New Hampshire. La auzul vestii, fostul guvernator de Massachussetts, Mitt Romney, l-a ironizat pentru ca Thompson a amanat de doua ori sa faca anuntul oficial: "Nu inteleg ce atata graba?", a declarat Romney. Putea s-o lase pe ianuarie sau, si mai bine, februarie". La randul sau, Giuliani a spus ca Fred "a facut o treaba foarte buna cand a jucat rolul meu in Lege si Ordine". Inainte de a deveni primar, Giuliani a fost procuror districtual in Manhattan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă