Cultivarea ciupercilor comestibile prinde tot mai mult in randul agricultorilor vasluieni. Apreciate pentru finetea texturii si unicitatea aromei, ciupercile constituie, totodata, un veritabil aliment dietetic, si unul foarte hranitor. Pe langa continutul foarte mic de grasimi, colesterol si sodiu, ciupercile sunt bogate in proteine usor asimilabile (carne vegetala) si in fibre, ceea ce le recomanda in cadrul unei diete rationale moderne. Mai mult, specialistii in domeniu sustin ca aportul de fier, potasiu, fosfor, precum si cel in vitamine din grupa B este considerabil. Astfel de calitati benefice sanatatii noastre, dar si gusturilor cele mai rafinate au convins tot mai multi consumatori ca ciupercile sunt o alegere mai buna si mai sanatoase decat carnea. De altfel, o mare parte din productia de ciuperci realizata in judetul Vaslui este absorbita de piata locala. Pretul unui kilogram de ciuperci variaza in functie de perioada de comercializare. Daca in timpul postului un kilogram de ciuperci trece usor peste 10 lei, in rest, ele pot fi cumparate cu 8 – 9 lei kilogramul. Conform legislatiei in domeniu, se interzice comercializarea ciupercilor comestibile in stare proaspata, care contin reziduuri de pesticide, metale grele, azotati, care depasesc nivelurile maxime admise. >n judetul Vaslui, printre speciile cel mai des cultivate de catre producatori, atat persoane fizice, cat si juridice, se numara Agaricus bisporus (champignon) si Pleurotus ostreatus. "La nivelul judetului Vaslui, exista o suprafata cultivata de aproximativ 1.400 metri patrati cu specia Agaricus bisporus si peste 3.000 de metri patrati cu specia Pleurotus ostreatus", spune Ionel Bunea, inspector in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vaslui. Productivitatea ciupercilor champignon, in cazul unui sistem de cultura clasic, este de 6-10 kilograme pe metrul patrat – intr-un ciclu de productie, iar in sistem intensiv de cultura, productivitatea creste la 10-20 kilograme pe metrul patrat. In culturile clasice se pot obtine doua cicluri de productie pe an, iar in cele intensive, 4-5 cicluri. "Baza legala care reglementeaza politica agricola privind productia, cat si comercializarea ciupercilor si legumelor, este Legea nr. 312/2003, modificata si completata prin Legea nr. 112/2007. Legumele, pepenii si ciupercile cultivate destinate comercializarii in vederea consumului uman in stare proaspata se clasifica in conformitate cu standardele de comercializare, care au un caracter obligatoriu in toate etapele desfacerii pe filiera de produs", a declarat Gabriela Angheluta, director adjunct la DADR Vaslui.