13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialOrasul Alb, prizonier intre istorie si arta

Orasul Alb, prizonier intre istorie si arta

» Un vechi lacas uitat pe tarmurile bulgaresti pastreaza coordonatele simplitatii romanesti, scaldat intr-o frumusete pura.

» Pictori din intreaga tara s-au reunit pe malurile  Nisipurilor de Aur pentru a pune pe panza legendele fermecatoare ale Balcicului.

Parfumul imbietor al unor taramuri de vis, incarcatura cu valente nobile, chiparosii, valuri stalucitoare ce se sparg in stancile de calcar alburiu, nisipuri din aur ce ascund taine de mii de ani, cartiere taranesti ale caror case mici si aglomerate sufoca privelistea, stradute intortocheate pavate cu piatra, toate invaluite de o lumina rabdatoare dar plina de intensitate sunt doar cateva cuvinte ce descriu farmecul discret-oriental pe care un mic orasel il poate avea. "Balcicul m-a facut sa ma gandesc ca trebuie sa ma intorc acolo sa pictez peisajul care imi provoaca o stare de uimire permanenta…" , a declarat Marilena Murariu, artist plastic

Comoara Romaniei, risipita in Bulgaria

Balcic (sau Balchik in limba bulgara), este locul situat pe tarmul Marii Negre, in Bulgaria, la circa 60 de km de Vama Veche. Intre anii 1913 – 1940 a apartinut Romaniei, in urma celui de-al doilea razboi balcanic (iunie – august 1913). In 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobandit de Bulgaria. An de an, mii de turisti din intreaga lume sunt uimiti de frumusetile peisajele micului orasel, savurand linistea pe care nu se asteptau sa o gaseasca. Dar Balcicul nu este doar o statiune estivala apreciata in regiune, ci si un taram imbibat de o istorie fascinanta si plina de evenimente. Primele marturii despre existenta Balcicului dateaza din secolul VI dHr, din perioada dominatiei elene. Atunci orasul purta numele de Kmuni sau Krounoi, dupa cuvantul grecesc insemnand izvor, datorita numarului mare de izvoare din regiune. Mai tarziu numele va fi schimbat in Dionisopolis, dupa numele zeului elen al vinului. O legenda din acele vremuri spune ca numele a fost schimbat dupa ce valurile marii au adus pe plajele  Balcicului o statuie a zeului. Imaginea acestuia avea sa fie folosita si pe monezile batute aici. In scurt timp, Balcic a devenit un important centru comercial si port la Marea Neagra, fiind depasit doar de Varna, care purta pe atunci numele de Odessos.

Coasta de Argint, cu valoare de aur
Intemeiat acum aproximativ 2600 de ani, oraselul uitat de lume ascunde o frumusete salbatica a locurilor, un farmec dionisiac pe care multi il admira, dar putini il inteleg in profunzime. In Balcic se afla celebrul Castel ("Cuibul linistit"), resedinta preferata a Reginei Maria a Romaniei, inconjurat de o la fel de celebra gradina botanica unicat in Europa centrala si de est, in special datorita colectiei de cactusi. Pentru mult timp, orasul a fost supranumit Orasul Alb, din cauza dealurilor albicioase din jur. De altfel, intregului  tarm i s-a spus, din aceleasi motive, Coasta de Argint.  In afara de palat si de gradina botanica, cea mai mare si mai bogata din Balcani, orasul are multe de oferit turistilor, pastrandu-si aspectul traditional, cu mici stradute pietruite si case vechi, multe din piatra. Centrul de atractie este cu siguranta complexul regal, care include un palat central cu un turn impresionant, numeroase cladiri, un parc cu terase, case de vara realizate din piatra si sprijinite pe coloane atent sculptate, un tron aflat sub un vechi copac – de unde regina Maria admira adesea apusul – si capela, unde se pastreaza inima reginei, potrivit dorintei acesteia.

Proiect privat de cinci stele
Acum patru ani, proiectul "Pictori de azi la Balcic" a pornit la initiativa Elite Art Club UNESCO. Institutul bancherilor a venit in sprijinul taberei de zece zile, in care pictorilor contemporani li s-au ferit conditiile realizarii unor lucrari de exceptie. "De la lansare si pana acum, programul a reusit sa atraga atat atentia cunoscatorilor si iubitorilor de arta, cat si reprezentanti ai mediului de afaceri, demonstrand ca succesul unui proiect sta in valoarea si implicarea celor care cred in el.", a precizat Mihaela Dragomir, presedinte Elite Art Club UNESCO. Calin Anton, Vitalie Butescu, Sandala Butiu, Ioana Craciun – Dobrescu, constanteanul Florin Ferendino, Mircea Gotia, Marilena Murariu, Acela Neamtu si Costin Neamtu sunt cei zece pictori care au impartasit prin armonia culorilor din tablourile lor putin din sentimentul pe care oamenii nu sunt indeajuns de capabili sa il descrie. Expozitia este gazduita pana pe 20 septembrie de Muzeul de Arta Constanta, loc unde caracterul ludic al culorii, peisajele rupte parca dintr-un basm opresc cuvintele in a mai avea valoare. z

SPECIALISTUL
» Redescoperire
"Dupa decenii de uitare impusa, Balcicul este redescoperit de pictorii contemporani prin incursiuni pasionante, turism cultural, expozitii retrospective sau actuale si aflux de creatori. Proiectul "Pictori de azi la Balcic", materializat in tabere anuale de vara, ca reflex al coloniei libere de alta data, creaza o punte intre arta interbelica si cea contemporana, fara a impune privirii fermecate de forma, contraste si culori, reveniri sau reluari ale unor discursuri plastice revelatoare."
Doina Pauleanu, director al Muzeului de Arta Constanta

» Viitorul Inseamna arta

Aceasta a patra editie incheie un ciclu si deschide altul nou. Acesta reprezinta doar primul pas. Urmatorul porneste in cautare de noi locuri care sa ii inspire pe plasticieni si sa polarizeze mediul artistic romanesc. Astfel, "Pictori de azi la Balcic" se va metamorfoza in "Pictori de azi si de maine". Rezultatul acestor ateliere de creatie in aer liber se va concretiza in cea mai mare galerie online, care va reuni lucrari ale artistilor implicati in astfel de proiecte, deopotriva tineri si consacrati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă