22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialIntarzieri la bazinul de la "Sydney 2000"

Intarzieri la bazinul de la „Sydney 2000”

» Bazinul olimpic acoperit, singurul obiectiv de la Izvorani unde lucrarile de constructie sunt mult in urma fata de programul prestabilit.

» In ciuda intarzierilor deja inregistrate, firma responsabila nu renunta la "libere".

» COSR nu mai acorda pasuiri, dar spera ca lucrarile sa fie gata conform planurilor initiale, deoarece nu doreste sa recurga la penalizarile din contract.

Sala Polivalenta, bazinul olimpic acoperit
si stadionul sunt cele trei obiective din cadrul viitorului Complex Sportiv Izvorani 2000 care ar trebui predate la cheie in aceasta toamna. Daca polivalenta este gata de receptie, iar stadionul se afla in grafic cu lucrarile, in schimb la bazin nu trebuie sa fii mare specialist pentru a-ti da seama de intarzieri. Desi "deadline-ul" initial era in luna octombrie, viitorul bazin olimpic este in clipa de fata doar in stadiul de structura metalica si dupa toate aparentele nu va putea fi finalizat pana la sfarsitul anului. "Am observat si noi intarzierea la bazinul de inot si am avut de curand o intalnire oficiala cu conducerea firmei care asigura constructia obiectivului. Constructorii ne-au asigurat insa ca lucrarile vor fi reesalonate si incinta va fi realizata la termen, pentru ca noi nu suntem de acord nici cu cea mai mica intarziere. Deocamdata avem incredere in partenerii nostri, care suntem convinsi ca inteleg importanta ca toate lucrarile sa fie execute la timp pentru ca olimpicii nostri sa se poata pregati pentru Jocurile de la Beijing de anul viitor in baza de la Izvorani", a declarat increzator Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

Inundatiile, cauza primelor amanari

Firma care asigura constructia bazinului olimpic de inot a primit totusi o pasuire de o luna de la termenul-limita initial din cauza inundatiilor din primavara. "Nu am fost absurzi si am acceptat scuza ca nu s-a putut munci cand a plouat din abundenta in urma cu cateva luni. Terenul era inundat si am preferat sa asteptam pana cand acesta a devenit optim pentru continuarea lucrarilor, deoarece dorim in primul rand calitate", a precizat Ioan Dobrescu.
In ultima vreme, insa, pentru constructori se pare ca a fost prea cald. In timp ce la stadion s-a lucrat "la foc continuu", adica si in week-end, indiferent ca afara erau 20 sau 40 de grade Celsius, la numai cateva sute de metri distanta, pe santierul de la bazin, la sfarsit de saptamana, a domnit relaxarea. Utilajele au asteptat in zadar sa fie puse in functiune, pentru ca muncitorii au beneficiat din plin de "libere". Dupa toate aparentele, desi la ora actuala se afla in urma cu lucrarile, firma care asigura constructia noului bazin olimpic nu se grabeste sa recupereze intarzierile cu orice pret. Culmea, pe santierul vecin – la stadion, lucrarile vor fi incheiate cu aproape o luna mai devreme decat era programat initial, desi au fost demarate mult dupa cele de la viitoarea piscina olimpica.

Sefii COSR, inca optimisti
Penalizarile pe care ar trebui sa le plateasca, in caz de intarziere, firma care s-a angajat la constructia bazinului de la Izvorani sunt consistente, dar conducerea COSR spera ca nu se va ajunge la masuri extreme. "Pe noi nu ne intereseaza sa incasam amenzi. Pentru noi esential este ca incinta sa fie predata la cheie la termenul pe care l-am stabilit. Daca polivalenta este deja terminata si vom face receptia in foarte scurt timp, iar stadionul va fi gata chiar mai devreme decat era planificat, nu vad de ce nu s-ar putea realiza in timp util acelasi lucru si la bazin", a spus Ioan Dobrescu.

SYDNEY 2000
 Centrul olimpic de la Izvorani, numit si Sydney 2000, este amplasat la 33 de kilometri nord de Bucuresti, pe malul lacului Snagov, fiind realizat numai prin contributia financiara a statului. Pe langa hotelul cu 24 de camere, plus vila cu apartamente de lux, complexul a fost realizat pentru a oferi sportivilor, de fapt loturilor nationale – a fost construit in ideea ca numai sportivii sa beneficieze de facilitatile de aici – toate facilitatile necesare, de la terenuri de fotbal, rugby sau tenis la sali pentru gimnastica si bazine de natatie. Unele dintre aceste obiective au fost deja date "la cheie", altele sunt in constructie sau doar in stadiu de proiect.

Cele mai citite

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...
Ultima oră
Pe aceeași temă