-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCresa sau bunicii, alternative pentru familiile cu copii mici

Cresa sau bunicii, alternative pentru familiile cu copii mici

Sistemul de Asigurari Sociale sprijina familia, utilizand prestatiile sociale si serviciile sociale. Femeile care devin mame beneficiaza de anumite drepturi sociale pe care le obtin doar daca le solicita. Despre cateva dintre problemele ce trebuie rezolvate, pentru obtinerea acestor drepturi, dupa nasterea copilului, ne-a vorbit dna Carmen Manu, director al Directiei Servicii Sociale si Drepturi Asistenta Sociala in cadrul MMSSF.
Daca in primii ani de la nasterea copilului parintii beneficiaza de sprijin din partea statului, curand urmeaza primul hop: cu cine lasa copilul care nu are inca varsta gradinitei? Intrebare la care ne va raspunde tot doamna director Carmen Manu.

Valeria Manolescu, Bucuresti
In curand voi deveni mama pentru prima data. Legile s-au tot schimbat si as dori sa stiu de ce drepturi sociale voi beneficia ca sprijin pentru cresterea copilului pe care il voi naste?

» Dupa terminarea concediului medical obisnuit pentru nastere si lauzie, mama are dreptul prin lege la un concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, sau, pentru un copil cu handicap, pana la 3 ani, precum si la o indemnizatie lunara de 600 lei. De aceste drepturi beneficiaza (conform Ordonantei de Urgenta nr. 148 din 3 noiembrie 2005, privind sustinerea familiei in vederea cesterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare) acele persoane care in ultimele 12 luni inainte de intrarea in concediul medical de nastere au realizat venituri profesionale supuse impozitarii. De asemenea, parintele care ingrijeste copilul are dreptul sa beneficieze si de o alocatie lunara in valoare de 200 RON, cuantum precizat in art. 4 al actului legislativ deja mentionat (alocatia fiind reglementata prin Legea nr. 61/1993 republicata). Tot la momentul nasterii copilului, conform Legii 482/2006, supranumita Legea "Cos-Bebe", fiecare nou-nascut, indiferent de veniturile realizate de parinti, are dreptul la un trusou complet, in valoare de 150 RON, asigurat de primarie.
Ancuta Anghel, Bucuresti
Doresc sa revin mai repede la serviciu, pentru ca mama mea s-a pensionat si poate sta cu bebelusul nostru de 10 luni. Ce drepturi mai am o data cu intreruperea concediului de crestere a copilului?

» Daca parintele revine la serviciu mai devreme, adica inainte de vartsa de 2/3 ani a copilului, el nu va mai primi indemnizatia de 600 RON, ci doar un stimulent de 100 RON si alocatia de 200 RON, ambele pana la varsta de 2/3 ani a copilului.

Ana Popa, Ploiesti
Perioada concediului de crestere a copilului afecteaza vechimea in munca?

» Nu, aceasta perioada este asimilata stagiului de cotizare, asa ca nu afecteaza pensia pentru limita de varsta si nici asigurarile de sanatate.

Vasile Rancea, Ploiesti
Este adevarat ca si tatal  poate beneficia de concediu pentru cresterea copilului?

» Desigur, tatal poate beneficia, ca si mama, de concediul de 2 ani, sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, pentru cresterea copilului, ca si de incasarea indemnizatiei de crestere si a alocatiei aferente, daca ramane el acasa pentru a ingriji bebelusul.

Mariana Cicu, Alexandria

Care sunt drepturile de care beneficiaza o mama care nu a  avut serviciu inainte de nasterea copilului? Dar mama care nu are un domiciliu stabil?

Orice parinte, indiferent de venituri, are dreptul, pana la varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, a copilului, sa primeasca alocatia de 200 RON. Parintele ingrijitor care nu a realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni, inainte de nasterea copilului, va depune o cerere la acelasi Serviciu de Alocatii si Indemnizatii de la primaria de care apartine cu domiciliul sau in raza careia locuieste. Dupa depasirea varstei de 2, respectiv 3 ani a copilului, intra in vigoare, pentru toti copiii, prevederile Legii nr. 61/1993, cu modificarile si completarile ulterioare privind alocatia de stat pentru copii.

Maria Tudose, Ploiesti

Lucrez intr-o intreprindere de prelucrari chimice, unde se simte mereu un miros care imi face rau. Sunt insarcinata in aproape trei luni si ma tem sa nu fie toxic pentru sarcina. Ce sa fac pentru a rezista, fara sa periclitez viata copilului?

» Conform OUG nr. 96/2003 privind protectia la locul de munca, cu modificarile si completarile ulterioare care reglementeaza masuri de protectie sociala pentru gravide si lauze care alapteaza, toate femeile in cauza au dreptul, in primul rand, la concediu medical de sarcina si lauzie, pre- si postnatal, de 126 de zile cumulate (63 pre- si 63 postnatal), cu titlu obligatoriu de minimum 42 zile postnatal.  Cu mentiunea ca persoanele cu handicap au dreptul la concediu medical de nastere si lauzie incepand cu luna a sasea de sarcina. Daca insa la locul de munca sunt conditii care pot pune in pericol sanatatea mamei si/sau a copilului, salariata in cauza va anunta angajatorul, care are obligatia legala sa anunte medicul de medicina muncii si impreuna sa evalueze gradul si durata expunerii la conditiile nefavorabile a angajatei. Daca riscul este real, se vor lua masuri de inlaturare a factorilor defavorabili sau salariata va fi mutata la alt loc de munca. Daca aceste masuri nu sunt posibile, angajata poate beneficia de un concediu de risc maternal pe o perioada de 120 de zile, care se pot lua integral sau fractionat. Angajatorul va pastra confidentialitatea in legatura cu starea de graviditate  a femeii.

Iuliana Neculce, Bucuresti

Ce voi face cu copilul cand imi voi relua serviciul? Cu cine il voi lasa pana la varsta de trei ani, cand voi incerca sa-l dau la gradinita, in conditile in care la noi nu poti apela in conditii sigure si multumitoare la o bona?

» Pe de o parte, oamenii ar trebui sa-si manifeste mai mult opinia si initiativa in ceea ce priveste rezolvarea problemelor lor, cerandu-le primarilor sa le rezolve diferitele nevoi, pentru ca acestia pot si au obligatia sa gaseasca solutii pentru problemele cetatenilor. Este nevoie de receptivitate si fexibilitate din partea personalului primariei si a primarului, iar oamenii trebuie sa insiste in obtinerea drepturilor lor, chiar si prin sesizari scrise adresate, ierarhic, celor obligati prin fisa postului sa le rezolve problemele. Indiferent de felul cum li se raspunde, cetatenii trebuie sa-si ceara drepturile pana cand le obtin. Asa si cu solutiile pentru copilul care nu are inca varsta de gradinita, iar parintele a revenit la serviciu. Este nevoie de flexibilitate, pe plan local. Pe de alta parte, in plan legislativ, urmeaza sa apara o lege a creselor pentru a rezolva problema ingrijirii si educarii copiilor de pana la trei ani. Organizarea si infiintarea creselor vor fi in atributiile consiliilor locale, dar si ale regiilor autonome, societatilor comerciale, societatilor bugetare. Se doreste o mai mare implicare a firmelor in organizarea de crese, pentru ca in atributiile consiliilor locale sa ramana responsabilitatea pentru copiii aflati in risc de abandon, respectiv cazurile provenite din familiile cele mai sarace. Cat priveste solutia traditionala a ajutorului de la bunici, aceasta este intotdeauna binevenita.

Beneficiari
De drepturile pentru cresterea copilului mai beneficiaza: persoana care a adoptat un copil, cea careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei, cea care are un copil in plasament in regim de urgenta, tutorele.

TREI COPII

Dreptul la concediul de ingrijire a copilului mic se acorda doar pentru primele trei nasteri dintr-o familie care are mai multi copii.
Prelungire: Concediul se prelungeste in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii care dau acest drept, timp in care se plateste o singura indemnizatie.

ACTE NECESARE

Pentru acordarea indemnizatiei si/sau  alocatiei de crestere a copilului pana la 2, respectiv 3 ani se cer: actul de identitate al solicitantului; certificatul de nastere al copilului; (dupa caz), adeverinte de la angajator:  ca solicitantul a lucrat ultimele 12 luni pe venituri impozitate/din care sa reiasa data ultimei zile de concediu de maternitate; declaratie pe propria raspundere ca solicitantul nu beneficiaza si de indemnizatia de maternitate; declaratia solicitantului pe proprie raspundere ca se ocupa de cresterea copilului si, daca este cazul, confirmarea acestei situatii de catre angajator.
»  Informatii lamuritoare cu privire la subiect, ca si despre actualitatile de la MMSSF puteti afla accesand www.mmssf.ro. Aici, accesand domeniul "Incluziune sociala", veti afla totul despre prestatii sociale aflate astazi in vigoare, inclusiv cele acordate pentru cresterea copilului.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă