Fructele traditionale romanesti au devenit o delicatesa pentru multi dintre noi. La preturile practicate in pietele din judet, care au depasit orice imaginatie, nici nu poate fi vorba de altceva. Un kilogram de mere costa 4-4,5 lei, piersicile – 5 lei, perele – 4 lei, prunele – 3 lei. Nici in cazul fructelor timpurii situatia nu a stat altfel. Ciresele, visinele si capsunile au avut preturi foarte mari, iar cantitatile au fost mici. Aceasta realitate, care ne face de multe ori sa facem stanga-imprejur in fata tarabelor, este determinata de aceeasi cauza cumplita: seceta. "Fiind de dimensiuni foarte mici, merele de vara nu s-au incadrat in calibrul prevazut de standardul de comercializare", a spus Gabriela Angheluta, director adjunct la DADR Vaslui. Nici la soiurile de toamna situatia nu difera. In cele mai fericite cazuri, productia s-a injumatatit, insa calitatea fructelor este inferioara celei din anii precedenti. Daca intr-un an cu conditii climaterice normale productia medie este cuprinsa intre 25-35 de tone la hectar, putand sa ajunga si la peste 40 de tone, anul acesta productia nu va depasi 15-20 de tone la hectar.
» Fructe de import
In multe cazuri, gradul de daunare in livezile cu pomi fructiferi ajunge pana la 90%. Astfel, in conditiile unei productii interne extrem de scazute, si Vasluiul, pe langa alte zone din tara, va deveni raiul importatorilor de fructe, care vor avea libertatea deplina in stabilirea preturilor. Lipsa apei atat din sol, cat si din aer, manifestata prin seceta, a provocat diminuarea recoltelor.