Dupa parlamentari, magistrati, diplomati si functionarii acestor institutii, acum vor si cadrele medicale pensii de serviciu, discretionare fata de pensionarii obisnuiti.
Marti, Comisia de Munca a avizat negativ o initiativa legislativa care viza acordarea unor pensii de serviciu, dupa modelul magistratilor, pentru medici, medici stomatologi si farmacisti. Presedintele acestei comisii, Gheorghe Barbu, fost ministru al Muncii, a recunoscut ca toate comisiile de specialitate isi sustin colegii de profesie cand este vorba de adoptarea unor proiecte de acte normative care sa vizeze sporuri, salarii sau pensii. "In ceea ce priveste legislatia functionarilor publici si diversele probleme privind pensiile, ar trebui ca pe fond sa fie sesizata Comisia pentru Munca, iar comisiile de specialitate sa fie sesizate pentru aviz. Sunt situatii in care suntem sesizati impreuna pe fond sau in care Comisia pentru Munca este sesizata doar pentru aviz. Toate comisiile de specialitate isi sustin categoria socio-profesionala pe care o reprezinta si, chiar daca nu se pune problema nivelului salariilor, sporurilor sau pensiilor, se pune problema ca actele normative sa nu creeze diferente foarte mari intre cei platiti din banul public. Aceasta chestiune nu s-ar intampla daca pe fond este sesizata Comisia pentru Munca", a declarat fostul ministru al Muncii.
Acesta a precizat ca o propunere legislativa care a ajuns marti pe agenda Comisiei pentru Munca a devenit deja lege – este vorba despre Legea 506/2007 – prin votul deputatilor. Actul normativ vizeaza egalizarea varstei de pensionare a medicilor – la 65 de ani pentru femei si barbati –, dar cu stagiu de cotizare diferentiat, de 30, respectiv 35 de ani, in contradictie cu directiva europeana.