15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialTurcia, intre kemalism si islamism

Turcia, intre kemalism si islamism

Abdullah Gül a fost ales ieri presedinte al Turciei, devenind primul politician provenit din miscarea islamista care accede la functia suprema in stat.

Gül a obtinut o majoritate confortabila, fiind votat de 339 dintre cei 550 de deputati turci, mult peste majoritatea simpla de 276 de voturi de care ar fi avut nevoie in aceasta a treia runda de scrutin. El a devenit astfel primul politician cu un trecut islamist ales presedinte intr-o tara care s-a straduit timp de opt decenii, de la reformele introduse de fondatorul statului turc modern, Kemal Atatürk, sa impuna valorile laice.
"Intarirea si apararea valorilor republicane vor fi prioritatea mea", a dat asigurari Gül, fara sa reuseasca insa sa inlature temerile sustinatorilor separarii stricte a religiei de stat si, mai ales, sa calmeze armata, garantul laicitatii statului turc, care din 1960 pana astazi a inlaturat patru guverne. In aprilie anul acesta, armata, cu sprijin popular, a blocat prima candidatura a lui Gül la presedintie, fortand convocarea de alegeri anticipate, care au dat insa castig de cauza tot Partidului Dreptatii si al Dezvoltarii, condus de premierul Recep Tayyp Erdogan si de aliatul sau de incredere, Abdullah Gül.
Comandantul armatei turce, generalul Yasar Buyukanit, a repetat in ajun, de Ziua Victoriei, avertismentul ca "fortele armate turce nu vor face concesii (…) in indatorirea lor de a apara Republica Turca, un stat laic si social, fondat pe principiul autoritatii legii". Generalul a denuntat "planurile sirete care urmaresc sa inlature realizarile republicii", exprimand astfel preocuparea mediilor laice fata de faptul ca Abdullah Gül va aproba legi si masuri propuse de premierul Erdogan si respinse de presedintele anterior, percepute ca o subminare a caracterului laic al statului. Dintre acestea, cea mai mare incarcatura simbolica o are abrogarea interdictiei purtarii valului islamic in scoli si universitati.

Intrebari
» Semnale mixte

Doctor in Economie, cu studii la Londra, Abdullah Gül a reusit sa castige increderea occidentalilor, fiind artizanul deschiderii negocierilor de aderare la UE. Gül a lucrat ca economist la Banca Islamica de Dezvoltare din Arabia Saudita, intre 1983 si 1991. Inceputurile carierei sale politice se leaga de Partidul Prosperitatii, islamist. Gül si Erdogan, exponenti ai aripii "moderne" a formatiunii islamiste, s-au desprins in 2001 din aceasta, intemeind Partidul Dreptatii si al Dezvoltarii, calificat drept islamist moderat. Gül ramane exponentul Anatoliei conservatoare din care provine, iar sotia sa, Hayrunnisa, poarta valul islamic, fapt care a provocat controverse, formatiunea laica a lui Deniz Baykal amenintand chiar cu boicotarea ceremoniilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă