Omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut 75 la suta din grupul Rompetrol firmei KazMunayGaz din Kazahstan.
Rompetrol Holding va detine in continuare celelalte 25% din actiunile TRG, vanzarea fiind rezultatul unei proceduri de licitatie privata care a durat sapte luni si care a fost coordonata de Grupul de energie din Londra al Bancii de Investitii Morgan Stanley.
KazMunayGaz a semnat, pe 24 august, un contract de achizitie de actiuni cu Rompetrol Holding (Elvetia) pentru 75% din titlurile companiei The Rompetrol Group (TRG), detinuta in proportie de 80% de Dinu Patriciu si 20% de Phil Stephenson.
Tranzactia este conditionata de aprobarea din partea Comisiei Europene si din partea altor autoritati de competitie relevante, proces ce dureaza intre 4 si 16 saptamani.
"A fost un proces lung, multe companii au fost interesate, printre care fonduri de investitii si companii petroliere. Criteriile de alegere au fost legate de asigurarea cresterii rapide viitoare a companiei, de asigurarea resurselor financiare si de acces la resursele minerale. Nu m-a interesat lichidizarea ci resursele de crestere a companiei", a spus Dinu Patriciu, presedintele TRG.
Acesta a precizat ca un alt criteriu a fost cel legat de strategia de dezvoltare care viza crearea unei companii externe, Marea Neagra-Balcani-Bazinul Marii Mediterane.
"Rezultatul a fost crearea unui pod energetic de acces alternativ la resurse ce nu depind de Rusia, si creeaza un fel de Nabucco al titeiului", a mai spus Patriciu.
Presedintele TRG a subliniat ca, desi initial pornise pe ideea unei majorari de capital, a preferat varianta vanzarii actiunilor, "o solutie ce face compania si actionarii foarte puternici. Cele 25 la suta din actiuni pe care le-am pastrat valoreaza mult mai mult decat cele 75 la suta pe care le-am vandut".
Dinu Patriciu a mai afirmat ca au fost puse conditii legate de conducerea manageriala a companiei, TRG urmand sa fie condusa impreuna de cei doi actionari – KMG si Rompetrol Holding. KMG va numi majoritatea persoanelor din Consiliul Director. Presedinte si director general a fost numit Dinu Patriciu.
Potrivit presedintelui KazMunayGaz, Uzakbay Karabalin, "achizitia pachetului majoritar de actiuni la TRG ne ofera o intrare pe pietele de desfacere din Europa, inclusiv Franta, Romania, Moldova si Bulgaria, precum si posibilitatea de a utiliza TRG ca o platforma pentru expansiune in viitor. Compania isi va concentra activitatea pe pietele in crestere din zonele Marii Negre, Balcanilor si a Marii Mediterane".
KMG reprezinta interesele statului Kazahstan in sectorul de petrol si gaze si este operatorul national pentru explorare, minerit, rafinare si transport al resurselor petroliere. Actiunile KazMunay sunt detinute in proportie de 100% de holdingul kazak pentru Administrarea Activelor de Stat Samruk JSC.
Divizia de productie a companiei, KazMunaiGas Exploration Production, este al treilea mare producator de petrol din Kazahstan. The Rompetrol Group (TRG), inregistrat in Olanda, este detinut de Rompetrol Holding Elvetia, firma controlata de Patriciu.
Potrivit unor surse din piata de capital, KazMunayGaz va extrage anul acesta 17,3 milioane de tone de titei si gaz, cu 4,3 procente mai mult fata de anul trecut, comparativ cu Petrom care a extras anul trecut sase milioane de tone de titei.
The Romeptrol Group NV are o valoarea de piata de 3,616 miliarde dolari, a anuntat, luni, presedintele grupului, Dinu Patriciu, ceea ce inseamna ca valoarea tranzactiei a fost de 2,712 miliarde euro.
Potrivit unui comunicat al companiei din Kazahstan, consultat de Hotnews, semnarea contractului a avut loc la 24 august, la Alma Ata.
Compania Morgan Stanley, care a fost desemnata consultantul pentru tranzactionarea partilor sociale din Rompetrol care sa fie oferite spre vanzare, mentiona in luna aprilie ca ar exista sase ofertanti pentru Rompetrol, printre care, posibil, si Gazprom.
De la inceputul acestui an, pe pietele internationale s-a estimat ca Rompetrol va oferi spre vanzare circa 10-25 la suta din actiunile sale, intr-o operatiune menita sa atraga fonduri pentru finantarea ulterioara a dezvoltarii companiei.
Banca de investitii Wood & Company estima ca in urma unei astfel de operatiuni, Rompetrol putea sa atraga intre 140 si 472 milioane de euro.
Compania kazaha este una dintre cele mai mari din Asia Centrala si in ultimii ani a mai incercat sa patrunda pe pietele din estul Europei.
Astfel, KazMunaiGaz a mai facut oferte de preluare a unor active ale companiilor petroliere Unipetrol din Cehia sau Mazeikiu Nafta, din Lituania, dar ofertele nu s-au concretizat.
Compania The Romeptrol Group NV controleaza pachetul majoritar al Rompetrol Rafinare Constanta. Conform tmtv.ro, Rompetrol Rafinare Constanta a obtinut un profit net de 37,33 milioane lei (11,91 milioane euro) in trimestrul II al acestui an, in crestere cu 50% fata de perioada similara a anului trecut, ca urmare a cantitatilor record de titei procesate. In trimestrul al doilea al anului trecut, rafinaria a afisat un profit net de 24,88 milioane lei.
Cifra de afaceri a companiei in trimestrul al doilea din 2007 a fost de 1,12 miliarde lei, in scadere cu 18,24% fata de afacerile de 1,37 miliarde lei cu care compania a incheiat perioada similara a anului trecut.
Profitul net al companiei in primele sase luni ale acestui an a fost de 15,46 milioane lei (4,9 milioane euro). In intervalul similar al anului trecut, rafinaria inregistra pierderi de 34,86 milioane lei. Afacerile companiei in primul semestru au fost de 2,29 miliarde lei, in scadere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primele sase luni ale anului 2006, Rompetrol Rafinare a afisat o cifra de afaceri de 2,49 miliarde lei.
Rompetrol Rafinare estimeaza pentru 2007 un profit net de 6,57 milioane dolari (16,53 milioane lei), raportat la o cifra de afaceri de 1,98 miliarde dolari, in scadere cu 10% fata de anul 2006, cand afacerile companiei au fost de 2,20 miliarde dolari (5,39 miliarde lei).
Actiunile companiei Rompetrol Rafinare au crescut luni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu peste sapte procente, dupa ce surse din piata apreciau ca iminenta vanzarea unei parti din Grupul Rompetrol catre un investitor strain, informeaza Rompres. Cu o ora inainte de inchiderea sesiunii bursiere, au fost inregistrate 413 tranzactii cu actiuni Rompetrol, in valoare de 3,72 milioane lei, la preturi intre 0,0980 si 0,1050 lei/actiune. Ulterior, tranzactionarea a fost oprita.
Patriciu va aloca banii Fundatiei Energie Vie si investitiilor
Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, luni, ca va utiliza banii incasati pentru pachetul de 75% diin grupul Rompetrol, vandut firmei KazMunayGas din Kazahstan pentru 2,7 miliarde de dolari, in principal pentru infiintarea unei fundatii – 'Dinu Patriciu', ce va oferi burse pentru elevi, studenti si masteranzi. Fundatia va avea un fond de 100 de milioane de dolari pentru burse in strainatate, a spus Patriciu. O parte din bani vor fi utilizati pentru un fond de investitii – Romanian – Moldavian Investment Fund, dar si pentru recapitalizarea companiei Rompetrol.
Premierul Tariceanu nu a dorit sa comenteze
Premierul Calin Popescu-Tariceanu nu a dorit sa comenteze luni, pe larg, vanzarea de catre omul de afaceri Dinu Patriciu a 75 la suta din actiunile Rompetrol Group, adaugand ca aceasta tranzactie nu are legatura cu Guvernul.
"Este o tranzactie pe piata privata. Sigur ca domeniul energetic este un domeniu sensibil, insa cred ca este prea devreme sa fac un comentariu", a sustinut Calin Popescu-Tariceanu, care a precizat ca a aflat din presa despre aceasta tranzactie comerciala dintre cele doua societati comerciale.