Institutia implineste in aceasta luna cinci ani de la infiintare si se axeaza mai mult pe preventie, pe audierea reclamantilor si reclamatilor amenzi intre 400 si 8.000 de lei. Verdictul dat de CNCD constituie insa o proba importanta in solicitarea in fata instantei a despagubirilor si restabilirea situatiei anterioare discriminarii.
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii functioneaza in Piata Valter Maracineanu nr. 1-3, etaj 2, camera 213, sector 1, Bucuresti, dar se poate ajunge mai usor prin intrarea din str. Victor Iftimiu. Sesizarile se pot face in scris, dar si personal, in cadrul audientelor care se acorda luni, marti, joi intre orele 8 si 16,30 si vineri intre 8 si 14. Se intocmeste o nota de audienta, se primesc dovezile, se indica martorii, apoi se transmit colegiului director format din 9 membri, pentru a se face un dosar al cazului. Colegiul dispune sau realizeaza investigatii, citarea partilor, prezenta nefiind obligatorie, si decide daca este sau nu discriminare sau nu este competent in rezolvarea cazului.
Se observa, de asemenea, o diversificare a faptelor de discriminare reclamate, referindu-ma aici la hartuire pe criteriu de sex la locul de munca, la refuzul promovarii profesionale, la imposibilitatea participarii la concursuri, din cauza introducerii unor conditii discriminatorii, la publicarea de oferte de angajare conditionate de anumite criterii – varsta, sex, etnie, nationalitate etc., a precizat vicepresedintele CNCD Corina Comsa. Aceasta a mentionat ca in fata Consiliului se accepta orice mijloace de proba si ca atat petentul, cat si reclamatul trebuie sa aduca dovezi – petentul sa dovedeasca faptul ca a fost discriminat, iar reclamatul sa dovedeasca faptul ca nu a discriminat. Sesizari se pot trimite si prin E-mail: contact@cncd.org.ro, tel./fax: 021/312.65.78; 021/312.65.79; 312.65.79; 312.65.85.
Corina Comsa este vicepresedinte al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii