1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSport13 candidati pentru sefia ANI

13 candidati pentru sefia ANI

La Secretariatul General al Guvernului s-au depus 28 de candidaturi pentru sefia Agentiei de Integritate: 13 candidati doresc sa fie presedinte al ANI, 14 aspira la functia de vicepresedinte.

Reprezentantul PD a incercat sa amane validarea candidaturilor, acuzandu-l pe presedintele CNI, Nicu Marcu, de ilegalitate la exercitarea unui vot si pe liberali ca se pregatesc sa acapareze "in mare graba" sefia ANI.

Daca la inceput nu s-a inghesuit nimeni sa-si depuna candidatura, temandu-se probabil ca vor intra mult prea devreme in malaxorul presei, pe final, ieri, in jurul orei 17.00, la biroul SGG unde s-au depus dosarele, s-a stat la coada. Lista cu numele aspirantilor la conducerea Agentiei Nationale de Integritate a fost cel mai bine pastrat secret. Ea a fost facuta publica abia dupa predarea documentelor de catre SGG comisiei de organizare a concursului din cadrul CNI. Exista 28 de dosare depuse, din care 13 pentru postul de presedinte, 14 dosare pentru postul de vicepresedinte si un dosar in care nu s-a specificat functia pentru care candideaza.
In ziua aflarii numelor celor care viseaza sa ajunga la conducerea Agentiei de Integritate a izbucnit un scandal intre democratul Marian Zlotea si presedintele CNI, Nicu Marcu. Mai exact Zlotea, membru in Consiliul National de Integritate al ANI, a solicitat, la orele amiezii, demisia presedintelui CNI si prelungirea termenului de depunere a dosarelor de candidatura pentru functia de presedinte al ANI. Marian Zlotea a sustinut ca in cazul in care dosarele de candidatura pentru sefia ANI vor fi validate potrivit termenului-limita, se produce "o ilegalitate, pentru ca votul pentru tematica si bibliografia de concurs este nul". Zlotea a sustinut ca, in ultima sedinta a CNI, atat tematica, cat si bibliografia concursului pentru alegerea presedintelui ANI au fost votate prin incalcarea legii. El a spus ca la acea sedinta au votat 8 membri plini, dar si un supleant, ceea ce ar reprezenta o ilegalitate. Marian Zlotea a declarat ca, asa cum s-a intamplat si la ultima sedinta a CNI, i-a cerut presedintelui Marcu Nicu sa solicite din partea Senatului temeiul legal cu privire la votul dat de supleantul reprezentantului functionarilor publici, el fiind cel care a votat in locul titularului, Xenia Teodorescu, plecata in vacanta. In replica, presedintele CNI a spus ca a cerut un punct de vedere institutiilor abilitate cu privire la legalitatea votului. "Ca atare, eu m-am adresat Comisiei juridice a Senatului, care o sa ia act de aceasta hartie pe care am trimis-o si ne va raspunde", a spus Marcu. Zlotea a precizat insa ca PD ii cere demisia presedintelui CNI, pentru ca nu a prezentat pana ieri temeiul legal prin care un supleant poate vota in locul unui titular plecat in concediu. PD ar fi dorit prelungirea cu o saptamana sau doua a termenului de depunere a dosarelor de candidatura pentru functia de presedinte al ANI.

Validarea dosarelor in conditiile de ilegalitate invocate de Zlotea ar putea genera ulterior presiuni sau chiar santaj. Potrivit lui Zlotea, PNL se pregateste "in mare graba" sa acapareze Agentia Nationala de Integritate. "Reprezentantii PNL in CNI au creat cadrul impunerii propriilor oameni in aceste functii. Practic, concursul este o mascarada de care PD se distanteaza", a acuzat Zlotea.
Presedintele CNI, Nicu Marcu, i-a cerut, in replica, reprezentantului PD: "Sa imi solicite demisia in scris. Dar sa faca bine sa vina la sedinte. Dumnealui vine, face exact ce spunea un coleg, si anume bufonerii, dupa care pleaca. Daca vrem sa avem cvorum si sa luam decizii de comun acord, ramanem pana la sfarsitul sedintei, fie ca ne convine sau nu punctul de vedere al cuiva". El i-a cerut contestatarului sau "sa arate texul de lege care prevede ca supleantul nu poate vota in locul titularului".

Interviu si proba scrisa
Concursul pentru ocuparea functiilor de presedinte si vicepresedinte ai ANI consta intr-o proba scrisa si in sustinerea unui interviu. Proba scrisa se va sustine pe 30 septembrie 2007 la sediul ANI, din Bucuresti.

Conditii severe
La inscriere, candidatii au trebuit sa dovedeasca, pe langa absolvirea unor studii superioare juridice sau economice, si ca nu au cazier judiciar ori fiscal, ca sunt apti din punct de vedere medical si psihologic sa exercite functia de presedinte sau vicepresedinte al ANI. Ei vor trebui sa treaca si prin filtrul CNSAS, care va comunica date despre eventuala colaborare cu serviciile de informatii.

Surprize pe liste

Cei 13 care au depus dosare pentru postul de presedinte sunt: Ioan Chihaia, Ion Danescu, Lucian Drimba, Sorin Emil Turcin, Dorel Liviu Radu, Liliana Duguleana, Ion Georgescu, Grigore Ioan Prodan, Ilie Dragoi, Dumitru Dinu, Sebastian Petrica, Oana Sandu, Teodor Victor Alistar.

Pentru postul de vicepresedinte ANI s-au inscris: Ioan Tatar, Adrian Morar, Ionel Ion Garlasteanu, Agripina Dumitrascu, Gabor Kozsokar, Alexandru Costache, Vasile Braun, Mihai Tatut, Constantin Catalin Radu, Alexandru Catalin Macovei, Manuela Raban, Rebeles Teodor Dragos Troanta, Irina Mirela Manole, Valeria Antonescu. Exista si o persoana, Radu Chis, care a depus dosar la Secretariatul Guvernului, fara a preciza postul pentru care opteaza.

Cele mai citite

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...

Protest de Ziua Culturii Naționale: Sindicaliștii atrag atenția asupra subfinanțării și inechităților din domeniu

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” a anunțat un protest organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă