15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialKouchner, in vizita-surpriza in Irak

Kouchner, in vizita-surpriza in Irak

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a inceput duminica o vizita-surpriza de trei zile in Irak, prima la acest nivel de dupa declansarea interventiei americane in aceasta tara, in martie 2003.
Vizita este interpretata ca o schimbare a modului in care Franta abordeaza problema irakiana, dupa alegerea lui Nicolas Sarkozy ca presedinte, in mai anul trecut. Predecesorul lui Sarkozy, Jacques Chirac, si ministrul sau de Externe, Dominique de Villepin, au criticat dur interventia militara americana, Parisul neavand nici o initiativa legata de Irak.
La Bagdad, Kouchner a aratat ca Franta nu are regrete privind decizia sa initiala de a se opune interventiei americane, insistand ca abordarea militara nu este o solutie. El nu s-a grabit nici sa promita o mai mare implicare a Frantei in Irak, declarand ca vizita sa si intalnirile cu responsabili irakieni din intreg spectrul politic si religios este mai mult una de constatare si de informare. "Suntem pregatiti sa ajutam, dar solutia este in mainile irakienilor, nu in mainile francezilor", le-a declarat Kouchner ziaristilor, dupa intalnirea cu omologül sau irakian, Hoshnyar Zebari.

Premierul irakian, Nouri al-Maliki, a profitat de intalnirea cu seful diplomatiei franceze, pentru a solicita sprijinul Frantei, "prin legaturile sale internationale si anvergura sa internationala", pentru eforturile guvernului sau de a asigura stabilitatea si securitatea Irakului, invitand totodata companiile franceze sa participe la eforturile de reconstructie a Irakului. Guvernul irakian este blocat de un boicot din partea a 17 ministri.
Ieri, Kouchner s-a intalnit cu presedintele irakian, Jalal Talabani, urmand ca in cursul vizitei sale sa aiba convorbiri si cu cei doi vicepresedinti, siit si sunnit, si cu presedintele regiunii autonome kurde.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă