Cetatenii din Sebes vor avea posibilitatea de a spune "da" sau "nu" constructiei unei fabrici de formaldehida in oras, la primul referendum organizat la presiunile societatii civile.
Consiliul Local din Sebes (judetul Alba) s-a intrunit intr-o sedinta extraordinara cu doar o zi inainte de debutul Zilelor Orasului, pentru a decide data referendumului privind producerea de substante chimice cancerigene pe teritoriul Sebesului. sedinta a fost organizata dupa ce Comitetul de initiativa impotriva poluarii, format din cativa cetateni din oras, a amenintat ca va construi panouri cu numele tuturor celor care se opun ideii de referendum, pe care au lansat-o ei cu prilejul consultarilor publice pentru constructia unei noi fabrici de formaldehida la Sebes, panouri pe care le vor plimba prin oras la Zilele Sebesului. Proiectul fabricii de formaldehida apartine firmei Kronospan, cel mai mare producator de PAL din Romania.
"O sa vi-i spunem pe toti cei care nu doresc referendum la Sebes", a spus Gheorghe Feneser, unul dintre initiatorii Comitetului de initiativa impotriva poluarii.
Cei mai vizati s-au simtit consilierii locali, care pana la urma au fost de acord cu stabilirea datei referendumului pentru data de 23 septembrie 2007. La insistentele societatii civile locale, intrebarea privind referendumul nu vizeaza in mod direct constructia fabricii de formaldehida, ci este mult mai generala: "Sunteti de acord cu producerea de substante cancerigene pe teritoriul municipiului Sebes?". Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, formaldehida este o substanta potential cancerigena.
Primarul Alexandru Dancila a confirmat si el ca intrebarea de la referendum nu face referire la o firma si a adaugat ca prin Sebes, un oras cu strazi inguste, trec zilnic 26.000 de masini, care de asemenea produc substante cancerigene. El a negat ca sedinta CL ar fi fost convocata la presiunea societatii civile si a spus ca a incercat doar sa le arate oamenilor ca administratiei ii pasa de locuitorii din oras.