Din cele 265 de analize efectuate in laboratorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Vaslui in primele sapte luni ale acestui an, 142 de probe au avut un nivel de nitriti, nitrati sau germeni microbieni mult peste limita admisa. Procentual, 53% din fantanile din judet contin apa "potabila" ce poate provoca imbolnaviri in masa. Seceta, care a dus la o scadere drastica a nivelului apelor, a determinat in paralel o crestere a concentratiei de nitriti in apa ramasa. "Din cele 62 de probe pe care leam analizat in luna iulie, 39 au fost pozitive, ceea ce inseamna ca 62% din sursele de apa analizate au fost depistate ca improprii consumului", afirma dr. Mihai Roca, specialist in igiena mediului in cadrul ASP Vaslui.
>n urma obtinerii rezultatelor analizelor chimice si bacteriologice, reprezentantii ASP au adus la cunostinta autoritatilor locale si masurile pe care trebuie sa le ia, dar si recomandari pentru evitarea imbolnavirilor. "Pentru sursele publice de apa potabila care prezinta depasiri ale parametrilor microbiologici peste limitele maxime admise, se recomanda curatarea si dezinfectia cu substante clorigene. Totodata, se interzice consumul de apa din sursele cu depasiri ale concentratiei nitratilor de catre sugari si femeile gravide", a adaugat Roca.
Obligatia dezinfectiei apartine primariilor
"In conformitate cu Hotararea de Guvern nr. 974/2004, primariile au obligatia de a lua toate masurile necesare refacerii calitatii microbiologice a apei din sursele publice, prin curatare si dezinfectie, in cazul in care parametrii microbiologici depasesc limitele admise, precum si de a avertiza populatia, prin afisarea la loc vizibil a inscrisului «Apa nu este buna de folosit pentru sugari si copii mici» pentru sursele publice de apa a caror concentratie de nitriti depaseste limitele admise.
Nu putem spune ca sunt zone in care toate sursele de apa sunt poluate si zone in care sursele de apa corespund parametrilor."