Zilele acestea, aproape toti investitorii romani stau cu ochii pe bursele externe Pentru a vedea incotro se indreapta si discuta, ori de cate ori au ocazia, despre gradul (mai mic sau mai mare) de corelare intre piata romaneasca si pietele externe.
Desi de-a lungul ultimilor ani pe marginea acestui subiect s-au nascut dezbateri aprinse, totusi, in zilele noastre, toti specialistii recunosc ca scaderea extrem de dura a bursei bucurestene a fost cauzata, in mare parte, de faptul ca la nivel international atmosfera este extrem de negativa in ceea ce priveste pietele de capital.
Totusi, putina lume intelege de ce bursele uneori se coreleaza in evolutiile lor, iar alteori au evolutii complet independente.
In primul rand, la nivel international exista o legatura puternica intre economiile celor mai mari si mai puternice tari.
Atunci cand SUA sau China dau semne ca isi incetinesc ritmul de crestere economica, devine evident ca in viitor vor avea nevoie de mai putine resurse si ca vor avea mai putini bani la dispozitie pentru consumul de bunuri si servicii. Or, daca asta se intampla, atunci pe cale directa de consecinta rezulta ca marii producatori si exportatori de resurse primare si bunuri finite – precum tarile europene si economiile mai dezvoltate din Asia – vor vinde mai putin, deci vor avea profituri mai mici.
Si iata ca asa am descoperit legatura invizibila, dar evidenta pentru orice initiat in fenomenele macroeconomice, dintre economiile tarilor lumii. si cum bursele sunt barometrul cel mai fidel si mai sensibil al economiilor respective, automat si acestea sunt legate intre ele ca evolutie.
La primul semn de incetinire a ritmului de crestere economica in SUA sau China exportatorii intra in panica.
si, ca atare, daca bursa americana scade, imediat vor scadea bursele europene.