13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMiza ramane pe sporturile care ne-au adus mereu medalii

Miza ramane pe sporturile care ne-au adus mereu medalii

"Sydney 2000 si Atena 2004 raman niste varfuri"

Peste fix un an va avea loc festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, competitie la care Romania spera sa fie reprezentata de o delegatie cat mai numeroasa, la cat mai multe discipline. Deocamdata campania de calificare se afla la inceput si anul care ne desparte de cele mai asteptate intreceri sportive la nivel mondial se anunta extrem de greu pentru cei care vor sa obtina biletele pentru  Beijing.

In ciuda faptului ca intreg sportul romanesc trece printr-o perioada de tranzitie, Octavian Belu, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, este optimist vizavi de sansele Romaniei de a avea cat mai multi reprezentanti la JO din 2008. Cand vine insa vorba de numarul de medalii pe care romanii le-ar putea cuceri in China, Octavian Belu este rezervat si se multumeste sa spuna ca Jocurile Olimpice de la Sydney si cele de la Atena au reprezentat niste varfuri pentru sportul romanesc.

» Vor fi sportivii romani capabili sa reediteze la Beijing performantele de la Sydney sau Atena?

— Este greu de anticipat ce va fi la Beijing. Deocamdata speram sa se califice cat mai multi sportivi la intrecerile din China. Suntem in asteptarea rezultatelor din toamna, cand se vor desfasura nu mai putin de 11 campionate mondiale care constituie principale criterii de calificare la Olimpiada. Poate ca delegatia pentru Beijing nu va fi la fel de numeroasa precum cea de la Atena sau Sydney, dar acest lucru ar putea conta mai putin. Ideal ar fi sa deplasam 20 de sportivi si toti sa castige medalii, dar bineinteles ca in realitate totul se petrece altfel. Pe de alta parte, daca ne gandim ca avem trei sporturi de echipa, handbalul, poloul si baschetul feminin, care se bat pentru biletele olimpice, s-ar putea ca, prin calificarea macar a unuia dintre acestea, delegatia pentru Bejing sa creasca considerabil. In ceea ce priveste numarul de medalii, nu vreau sa fiu pesimist, dar cred ca Sydney 2000 si Atena 2004 raman niste varfuri. In plus, nu cred ca trebuie sa comparam olimpiadele intre ele, pentru ca astfel de paralele nu sunt relevante. Dupa parerea mea, vom sti mai multe despre sansele noastre la podiumurile olimpice dupa ce se vor incheia turneele de calificare. Surprize nu pot aparea direct la Jocurile Olimpice. Dupa ce fiecare disciplina isi va fi epuizat competitiile in care se putea obtine accesul la intrecerile olimpice, se vor cunoaste favoritii si vom putea aprecia mai bine dificultatea drumurilor spre trofeele de la Beijing.

» Ce sporturi vedeti favorite la medaliile olimpice in momentul de fata?
— In principiu, tot pe acelea pe care ne-am bazat si pana acum. si ma refer la gimnastica, atletism, kaiac-canoe sau canotaj. La gimnastica, Sandra Izbasa, Catalina Ponor si  Steliana Nistor formeaza un trio de valoare, constituind nucleul echipei noastre feminine. La atletism, ne punem mari sperante in Marian Oprea, dar si in sportivi care, desi n-au iesit in evidenta pana acum, promit sa se autodepaseasca in China. La canotaj, la fel, le acordam credit campioanelor olimpice care au revenit in activitatea competitionala si asa mai departe. De asemenea, sunt semnale pozitive de la discipline care au avut rezultate mai putin spectaculoase in ultima vreme, dar de la inceputul acestui an au inregistrat performante notabile la competitiile de anvergura, desi au participat cu echipe foarte tinere. La lupte, judo, tenis de masa, atletism sau chiar scrima, daca nu-l luam in calcul pe Mihai Covaliu, sportivi extrem de tineri au obtinut rezultate care ne indreptatesc sa fim optimisti indeosebi in ceea ce priveste viitorul. Cu siguranta pe o mare parte dintre sportivii tineri de la Beijing vom putea conta si la editia din 2012 a Jocurilor Olimpice, ceea ce consider ca este un castig demn de luat in seama.

» Din punct de vedere financiar veti putea sustine pregatirea olimpica la toate disciplinele?
— Fara discutie. Toate federatiile au primit cat au cerut pentru pregatirea olimpica si nu am semnale ca ar exista nemultumiri. Evident, banii nu ajung niciodata, dar important este ca Guvernul a inteles importanta sportului si ne sustine financiar. De pilda, dupa rectificarea bugetara de acum cateva saptamani, am primit fonduri suplimentare pentru polo, care s-a calificat surprinzator in finala Ligii Mondiale, desi competitia nu era cuprinsa in programul initial olimpic. si exemplele ar putea continua.

» Credeti ca vor apela chinezii la mijloace mai putin sportive pentru a obtine un numar record de medalii?
— Dupa parerea mea, asta este o obsesie a cuiva care nu doarme noaptea. Este adevarat ca la nivel declarativ chinezii au sustinut ca isi doresc sa bata recordul la medalii cucerite, dar asta nu inseamna ca se vor dopa mai bine. Este aberant ca, in conditiile in care pe plan mondial s-a intetit atat de tare lupta antidoping, sa te gandesti ca tocmai gazdele ar putea risca sa se faca de ras. Sa nu uitam ca de regula chinezii s-au batut cu americanii si rusii pentru primele locuri in clasamentele pe natiuni si pe medalii. Prin urmare, este mai mult decat firesc ca acestia sa vrea sa uimeasca lumea la toate capitolele. Se pare ca la nivel de infrastructura se afla in topuri inainte de startul competitiei, arenele pe care urmeaza a avea loc intrecerile fiind de-a dreptul grandioase.

» Vor fi intrecerile olimpice mai grele pentru ca se vor disputa in China?
— Dupa parerea mea, nu. Este foarte probabil ca 90 la suta din spectatori sa fie chinezi, dar cred ca atmosfera din salile de concurs sau de pe stadioane nu va fi ostila. Nu-i mai putin adevarat ca nu este de neglijat avantajul terenului propriu, dar nu cred ca gazdele vor uza de jocuri de culise pentru a obtine rezultate nemeritate. Pe noi nu cred ca trebuie sa ne preocupe adversarii, ci sa ne facem noi treaba. Sa ne gandim la prestatia noastra, nu a celorlalti. Nu trebuie sa ne speriem si sa dezarmam, mai ales ca i-am intalnit pe chinezi si cu ocazia altor concursuri. In plus, meritul castigatorilor va fi cu atat mai mare cu cat competitia va fi mai dificila.

CALIFICARI
» 21 au biletele olimpice In buzunar
Douazeci si unu de sportivi romani, de la natatie, tir sportiv, atletism si tir cu arcul, au indeplinit pana in prezent criteriile de calificare.
La tir sportiv au indeplinit criteriile de calificare Alin Moldoveanu (pusca aer comprimat), Iulian Raicea (pistol) si Lucia Mihalache (skeet). Moldoveanu a fost primul sportiv roman calificat la JO 2008, inca din iunie 2005, de la Cupa Mondiala de la Milano.
Inotatorii care si-au indeplinit baremurile pentru JO sunt Razvan Florea (200 m spate, 100 m spate, stafeta de 4×100 m mixt spate), Camelia Potec (200 m liber), Ioan Gherghel (stafeta de 4×100 m mixt fluture), Valentin Preda (stafeta de 4×100 m mixt bras) si Octavian Gutu (stafeta de 4×100 m mixt liber). Toti cei cinci si-au indeplinit baremurile la Mondialele de la Melbourne din martie.
In competitia olimpica de tir cu arcul Romania va fi reprezentata de Alexandru Bodnar, care a obtinut calificarea la Beijing in cadrul Campionatelor Mondiale de la Leipzig.

Patru maratoniste, Lidia simon, Nuta Olaru, Constantina Dita Tomescu si Luminita Talpos, si-au indeplinit baremul pentru calificarea la JO, dar numai trei dintre ele pot face parte din lotul olimpic, fiind numarul maxim de sportive pe care Romania le poate inscrie in proba de maraton.
Alti opt atleti au reusit in acest an sa-si indeplineasca baremurile: Nicoleta Grasu (disc), Cristina Casandra (3.000 m obstacole), Adelina Gavrila (triplusalt), Ancuta Bobocel (3.000 m obstacole), Marian Oprea (triplusalt), Angela Morosanu (400 m garduri), Ionela Tarlea (200 m), Felicia Tilea Moldovan (sulita).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă