Sedintele de crestere si cele de scadere continua sa alterneze la BVB. Asta pentru ca si pe pietele internationale (de unde se dau semnalele de trend catre bursele mai mici si emergente cum este a noastra) se intampla la fel. De data aceasta insa, au existat si motivatii interne foarte puternice care sa justifice evolutia bursei autohtone. Este vorba despre rezultatele financiare foarte bune comunicate in ziua anterioara de BRD-GSG, a doua companie de la bursa din punct de vedere al capitalizarii si unul dintre blue-chip-urile cele mai cunoscute si mai tranzactionate de catre investitorii romani si straini deopotriva.
Asa cum aminteam in articolul de ieri, BRD-GSG a anuntat luni ca in semestrul I 2007 a obtinut un profit in crestere cu 32% fata de perioada similara a anului anterior. Ieri, dupa inchiderea sedintei, cea de-a doua banca importanta tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti, Banca Transilvania, era asteptata sa anunte rezultatele financiare pe primele 6 luni din 2007 si nu exista motive ca asteptarile sa fie pesimiste. Data initiala pentru raportarea Bancii Transilvania era 10 august, insa conducerea bancii a anuntat ca devanseaza data comunicatului. Acesta constituie un element in plus ca sa ne asteptam la vesti bune din partea acestui comunicat si, ca atare, la profituri in crestere fata de perioada similara din 2006.
Asadar, cresterea bursei a venit pe fondul stirii foarte importante si pozitive referitoare la profitul BRD-GSG, al asteptarilor optimiste cu privire la rezultatele Bancii Transilvania si al cresterilor importante pe care piata americana le-a avut in seara precedenta.
Lichiditatea pietei a mai crescut, gratie in special tranzactiilor cu actiuni BRD-GSG (dintre care au facut parte si destul de multe tranzactii deal), insa se mentine la un nivel mediu spre scazut comparativ cu ceea ce se intampla in piata in cursul primaverii.
Toti cei patru indici bursieri au crescut, optimismul cel mai mare manifestandu-se in cazul SIF-urilor. Astfel indicele BET-FI s-a apreciat cel mai mult (±1,84%), in vreme ce BET si BET-C au castigat doar 1%, respectiv 0,9%.