Ministrul Muncii vrea sa introduca transferul fortei de munca in locul platilor compensatorii.
Liderii sindicali se indoiesc ca masura are sorti de izbanda.
Pentru ca posturile din administratia centrala si locala depasesc cu 10% necesarul, Paul Pacuraru va propune fie reducerea lor, fie plafonarea fondului de salarii.
Ministrul muncii, Paul Pacuraru, intentioneaza sa ia mai multe masuri prin care sa regleze piata fortei de munca, care se confrunta cu mai multe fenomene contradictorii. Pe de o parte, avem o administratie cu prea multi angajati, pe de alta parte, pe piata fortei de munca se confrunta doua lumi, cea a disponibilizarilor colective si cea a deficitului de forta de munca, in special in constructii, constructiile navale, industria textila si cea alimentara. Actualul sistem de acordare a platilor compensatorii este considerat de Paul Pacuraru ca unul care stimuleaza nemunca. Prima dintre masuri este modificarea Ordonantei 116/2006, referitoare la platile compensatorii acordate in cadrul disponibilizarilor colective. Modificarea este facuta in ideea ca prioritara sa fie transferarea fortei de munca spre un domeniu cu deficit in locul acordarii platilor compensatorii. Prin modificarea Ordonantei 116/2006, societatile care se restructureaza vor fi obligate "sa aiba o forma de contract cu alte societati care sunt in deficit de forta de munca, astfel incat sa directioneze personalul disponibilizat spre societatile care au deficit de forta de munca".
Alte doua masuri propuse sunt armonizarea pregatirii profesionale cu cererea de pe piata, dar si resuscitarea fortei de munca din mediul rural. "Avem nevoie de o mai buna ajustare a output-ului scolii, a produselor scolii la necesitatile pietei muncii. Piata cere meserii de care scoala inca nu a auzit ca exista. Alta directie pe care o investigam este ruralul. Ruralul a fost dintotdeauna un bazin de forta de munca, dar a incetat sa alimenteze marile orase", a declarat ministrul Paul Pacuraru. O alta masura intentionata de ministrul Muncii este una sensibila atunci cand devine subiect de discutie in Romania, mai precis reducerea numarului de angajati din administratie: "In fine, cred ca mai avem inca o resursa la dispozitie. Este mai greu sa anunt in Romania aceasta resursa. Este cea legata de excedentul de personal pe care Romania il are in administratia centrala si locala. Exista o analiza pe care in momentul de fata o avem in atentie la nivel guvernamental, de reducere cu 10% a posturilor din administratia locala si centrala", a declarat ministrul Pacuraru. In aceasta privinta, la discutarea proiectului de buget pe 2008, ministrul Muncii va propune doua solutii: fie plafonarea fondului de salarii cu 10%, fie reducerea numarului de posturi din administratie.
Demiteri
Lipsa de corectitudine si de performante ii va catapulta din functii pe sefii mai multor inspectii de munca din tara. "Sunt locuri in tara in care am motive temeinice sa fac schimbari. Adica lipsa de performanta, lipsa de corectitudine. Am gasit astfel de nerealizari in mai multe judete, Timis, Valcea, Ilfov. La ITM Bucuresti am de asemenea probleme, pentru ca obiectivele nu se realizeaza. Chiar si la nivelul Inspectiei Muncii la nivel national am probleme", a declarat ministrul Paul Pacuraru. Ell a precizat ca la inspectoratele teritoriale de munca la care a constatat lipsuri, inspectorii sefi vor fi schimbati prin decizii ale comisiei de disciplina din cadrul ministerului.
Pacuraru merge pe gheata subtire
"Nu am incurajat niciodata platile compensatorii, pentru ca nu ajuta deloc forta de munca sa se reintegreze. Dar problema aceasta e una delicata. Transferul pur si simplu – va trimitem de la Suceava in sudul Baraganului – nu-i o lucrare care sa se faca fara convulsii sociale. Nu e foarte simplu ca, dupa zeci de ani de munca in acelasi loc, sa pui 2.000 de oameni sa-si faca bagajele, cu familii cu tot", crede Marius Petcu, presedintele CNSLR-Fratia. In teorie, masura suna bine – crede liderul sindical –, dar ar fi posibila doar la societatile unde statul este majoritar, care sunt din ce in ce mai rare. "Miscarea trebuie facuta cu prudenta, cu acordul celor disponibilizati si cu consultarea sindicatelor", ne-a mai declarat Petcu. Nici Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa, nu e prea optimist in legatura cu succesul acestei masuri: "Nu cred ca va avea efecte pe piata muncii. Ar fi posibila masura aceasta daca doua companii cu acelasi obiect de activitate se afla in aceeasi localitate sau in localitati vecine. Dar ce te faci cand e la sute de kilometri departare?". Ambii lideri sindicali mai amintesc ca, intr-o piata a muncii libera, masura este greu de aplicat.