3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialMoartea Patriarhului, anchetata medical

Moartea Patriarhului, anchetata medical

Colegiul Medicilor s-a autosesizat in cazul operatiei la care a fost supus fostul cap al Bisericii Ortodoxe, iar Patriarhia saluta aceasta decizie. Profesorul Sinescu spune ca operatia era necesara si s-a facut la rugamintea pacientului. Fundatia "Sarmisegetuza" din Cluj-Napoca a sesizat inca de acum doua zile autoritatile ca operatia Patriarhului a fost facuta in graba si fara sa se respecte normele standard.
Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor s-a autosesizat in urma unor informatii conform carora operatia de prostata la care a fost supus Patriarhul Teoctist nu ar fi fost oportuna. "Prima etapa este efectuarea demersurilor pentru obtinerea documentelor de la nivelul spitalului, aceste documente vor fi analizate de comisia noastra de trei experti, iar apoi concluziile expertilor, documentele medicale, precum si medicii intimati fac obiectul analizei plenului sedintei de lucru a Comisiei de Disciplina. Eu nu ma pot pronunta decat dupa extragerea concluziilor finale, bazate pe elemente strict obiective", ne-a declarat prof. dr. Ioan Lascar, presedintele Comisiei de Disciplina a Colegiului Medicilor din Bucuresti.
In urma informatiilor aparute s-a sesizat si Ministerul Sanatatii, care a decis efectuarea unui control la Spitalul Fundeni.

Ionel Sinescu, seful Clinicii de Urologie de la Fundeni, care l-a operat pe Teoctist, spune ca operatia a fost facuta in conditii standard, la rugamintea prelatului: "Operatia a fost facuta nu cu consimtamantul, ci la rugamintea Patriarhului, insistenta si repetata. Operatia a durat 50 de minute". El sustine ca operatia era absolut necesara, pentru ca Patriarhul avea o urocultura sterila, si nu infectie urinara, asa cum a declarat Nicolae Ursea, medicul personal al lui Teoctist. "In acest sens, am analiza efectuata la mine in spital. Profesorul Ursea nu are competenta urologica, este nefrolog, si eu, ca profesor de urologie, sunt stupefiat cum un medic de alta specialitate isi permite sa tina un pacient 21 de ani si sa-i faca tratamente pentru alte afectiuni fara sa ceara un aviz de specialitate", sustine prof. Sinescu. El ne-a mai explicat ca un barbat nu face infectie urinara joasa decat daca a suferit o operatie, are sonda sau un element strain: "Cand a fost internat la Davila, pe 2 iunie 2007, nu avea nici o analiza care sa arate ca a avut infectie urinara".

Operatie cu cantec
Dupa anuntul decesului Patriarhului a aparut informatia conform careia Teoctist a fost operat de prostata in mod neprofesionist. "Nu poate fi operat nimeni pe perioada unei infectii! Nu trebuiau sa se atinga de el fara medicul personal, deci trebuia sa ma cheme. Mai mult, trebuia organizat un consult medical de specialisti. Nu este voie, deontologic, nu este voie sa operezi un om cand are un medic personal", a declarat prof. Nicolae Ursea, medicul Patriarhului. Mai mult, semnatura Patriarhului Teoctist conform careia este de acord cu operatia si cu anestezia generala nu se regaseste pe documentul standard pentru asumarea responsabilitatii in cazul oricarei operatii. Profesorul Sinescu are o explicatie: "Nu i-am cerut parintelui Teoctist sa semneze in foaie. Am considerat ca este un soi de impietate ca dupa ce m-a rugat sa-l operez sa-l pun sa semneze ca si cum dansul ar trebui sa-si asume toata responsabilitatea unui act operator si anestezic". Directorul Spitalului Fundeni, Constantin Popa, a recunoscut ca a fost instiintat ca Patriarhul a fost internat abia a doua zi. Pe de alta parte, medicii nu sunt obligati sa anunte autoritatile cand o personalitate se interneaza in spital. Evaluarea documentelor si concluziile Colegiului Medicilor se vor discuta in prima sedinta de lucru a Comisiei de Disciplina, care se va intruni dupa 15 august.

Fundatia "Sarmisegetuza" a tras semnalul
Totul a pornit de la solicitarea unei fundatii din Cluj-Napoca, care i-a cerut pe data de 1 august ministrului Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, sa ancheteze circumstantele privind moartea Patriarhului Teoctist la Clinica de Urologie a Spitalului Fundeni. "La data de 1 august am depus mai multe cereri, de la Ministerul de Interne pana la Colegiul Medicilor, prin care solicitam anchetarea circumstantelor in care s-a efectuat operatia. Informatiile noastre s-au bazat pe mai multe marturii venite din partea unor apropiati ai Patriarhului. Am primit raspuns doar din partea domnului Mircea Cinteza, care ne-a anuntat ca operatia va fi verificata de Colegiul Medicilor si ca acest organism s-a autosesizat", ne-a declarat Ionut Tene, presedintele Fundatiei culturale "Sarmisegetuza".

Ministerul ancheteaza operatia
In urma informatiilor aparute s-a sesizat si Ministerul Sanatatii, care a decis efectuarea unui control la Spitalul Fundeni. "O comisie a Ministerului Sanatatii verifica activitatea administrativa a spitalului. O astfel de ancheta administrativa presupune o analiza a documentelor si discutii cu cei implicati", a declarat Bogdan Nica, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Cele mai citite

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...
Ultima oră
Pe aceeași temă