-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialProcurorul Dabu, fabricant de dosare penale

Procurorul Dabu, fabricant de dosare penale

» Fostul militian Valerica Dabu, acum procuror la Parchetul Bucuresti, i-a facut dosar penal unui expert tehnic pentru ca a refuzat sa incalce legea in favoarea unui fost consilier special al lui Ceausescu.

» Fostul consilier special dorea sa-si pastreze terenul si vila de pe malul lacului Snagov, primite de la Ministerul de Interne in 1984 si retrocedate catre fostii proprietari prin hotarari judecatoresti definitive.

» Imediat, Dabu a inceput urmarirea penala pentru anularea retrocedarilor, iar expertului i s-a retras autorizatia de practicare a profesiei.

» Instanta de judecata l-a achitat pe expert pentru ca nu exista nici o proba de vinovatie, dar Ministerul Justitiei a tergiversat repunerea sa in drepturi.

Generalul in rezerva Valerica Dabu, fost ofiter de militie, in prezent procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, a nenorocit mai multe familii, dupa cum "Romania libera" a dezvaluit deja in articolul "Militian revolutionar pentru ca a pazit un sediu PCR".

Astazi continuam seria dezvaluirilor cu prezentarea cazului expertului Viorel Adam, caruia Dabu i-a facut dosar penal si l-a trimis in judecata pentru simplul motiv ca expertul a refuzat sa incalce legea in favoarea lui Cezar Lascarescu, fost consilier al lui Nicolae Ceausescu, fost jurist la UM 0650, o unitate speciala a Securitatii care supraveghea Intreprinderea de Comert Exterior (ICE) "Dunarea".
Lascarescu avea nevoie de o expertiza tehnica pentru a anula retrocedarea terenului si a Vilei 83 de pe malul lacului Snagov, unde locuia inca din 1984.

O halca de teren si pentru batranul securist

Pentru ca Lascarescu sa fie sigur ca ii ramane macar o bucata de teren din parcul Vilei 83 (unde voia sa-si construiasca o alta casa, in cazul in care mostenitorii ar fi ramas, in final, cu vila), Primaria Snagov a gasit o solutie: l-a inzestrat pe fostul presedinte de CAP de la Ghermanesti-Snagov, Gheorghe Ionescu, cu 1.850 de metri patrati din suprafata parcului care imprejmuia Vila 83, iar Ionescu i-a vandut imediat terenul lui Lascarescu. Aranjamentul transpare inclusiv din faptul ca la reconstituirea celor 1.850 de metri patrati pentru punerea in posesie a fost prezent Cezar Lascarescu, dar nu si Gheorghe Ionescu, dupa cum singuri au recunoscut in fata instantei de judecata. In paralel, fostii proprietari si-au vandut vila si terenul aferent unui notar public din Bucuresti. In anul 2000, cand Lascarescu a parasit vila (dupa somatii repetate), proprietarii de drept au deschis proces pentru a recupera bucata de teren pierduta. De aici a pornit scandalul.

Procurorul Dabu sare in ajutor
Instanta de judecata l-a desemnat pe Viorel Adam ca expert tehnic pentru a stabili daca o bucata din terenul Vilei 83, ajunsa in posesia lui Lascarescu, se suprapune pe terenul fostilor proprietari. Expertul a scris adevarul, adica a confirmat faptul ca terenul le-a apartinut fostilor proprietari. Lascarescu a facut plangere penala (in 2003) impotriva expertului Adam. In loc sa inainteze plangerea penala la Parchetul Buftea (de care apartinea comuna Snagov), Lascarescu a depus-o la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, unde era procuror Valerica Dabu, fost militian, subordonat al subordonatilor directi ai lui Lascarescu de pe vremea lui Nicolae Ceausescu. Potrivit legii, Dabu trebuia sa-si decline competenta si sa trimita plangerea la Parchetul Buftea pentru corecta solutionare. Nu a facut-o. A preferat sa supravegheze personal cercetarea penala a expertului Adam si sa-l trimita in judecata pentru marturie mincinoasa si falsuri in acte publice.

"Dusmanii poporului" nu merita retrocedarea de bunuri

In timpul cercetarii penale, Dabu l-a desemnat pe expertul Mihail Murgescu sa refaca expertiza in asa fel incat sa anuleze nu numai retrocedarea bucatii de teren de la care a pornit scandalul, ci si aceea a intregii vile, cu tot parcul aferent. Adica Lascarescu voia sa ramana cu toata dota repartizata pe vremea cand lucra pentru Securitate si Ceausescu. Pentru a demonstra ca mostenitorii nu meritau retrocedarea, Dabu a anexat la dosarul penal si o adresa de prin anii ’50 din care rezulta ca fostii proprietari erau "exploatatori si dusmani ai poporului".

Metodele Securitatii la Parchetul Bucuresti: santajul si beciul
In paralel, procurorul militian Dabu i-a dat lui Lascarescu o adresa prin care a anuntat ca a inceput urmarirea penala impotriva expertului Viorel Adam si a mostenitorilor. Cu aceasta adresa, Lascarescu a oprit procesul civil deschis de mostenitori pentru recuperarea restului de teren. Murgescu a confirmat insa faptul ca expertiza colegului cercetat penal a fost corect facuta, invocand documentele din arhivele nationale. Pentru ca nu a vrut sa revina asupra concluziilor sale, Valerica Dabu a declansat urmarirea penala si impotriva celui de-al doilea expert, pe care l-a amenintat cu arestarea. Mentionam ca un expert tehnic trebuie sa anunte imediat la Ministerul Justitiei inceperea urmaririi sale penale, iar ministerul il suspenda imediat. Din acel moment, expertul suspendat ramane fara venituri. Viorel Adam asa a patit. Speriat de suspendare si de amenintarea ca va fi arestat, Murgescu si-a retras formal expertiza. Imediat, procurorul-militian Dabu l-a scos de sub urmarirea penala pe expertul Murgescu.

Judecatorii au stabilit nevinovatia expertului Adam

In fata instantei de judecata, Murgescu a declarat insa ca si-a retras expertiza din cauza presiunilor procurorului Dabu "pentru a nu avea probleme de a fi trimis in judecata si pentru a scapa de aceste probleme". Instanta de judecata a desemnat alti experti, care au ajuns, si ei, la aceleasi concluzii ca expertii Adam si Murgescu. In plus, ultimii experti au stabilit ca fostul presedinte de CAP Ionescu a fost pus in posesie ilegal (nu a avut teren acolo, iar legea interzice reconstituirea in astfel de cazuri).
In consecinta, vanzarea terenului catre Lascarescu era nula de drept. In baza acestor ultime expertize, Viorel Adam a fost gasit nevinovat de instanta Curtii de Apel Bucuresti, prin hotarare definitiva si irevocabila pronuntata in decembrie 2006.

Viata distrusa, familie destramata
Din 2003 si pana in prezent, Adam s-a chinuit sa traiasca din munci de necalificat, desi este inginer specialist in expertize tehnice. Familia i s-a destramat, cei doi copii au suferit de saracie, de lipsuri. Umilinta si durerea au continuat deoarece Ministerul Justitiei nu l-a reabilitat decat ieri, dupa interventia "Romaniei libere".

DIA FORCE Company, nostalgia Securitatii

Dupa 1989, Cezar Lascarescu a ramas in vila de la Snagov, care a fost preluata de catre SC Snagov SA (de la Gospodaria PCR) si apoi integrata in RA APPS.
Dupa 1990, Lascarescu obisnuia sa se prezinte ca om de afaceri, calitate in care si-a prelungit contractele de inchiriere a vilei. In actele noastre apare cu un "contract de cazare turistica" in Vila 83. In anul 1991, Vila 83 si terenul aferent de circa 6.500 de metri patrati au fost revendicate de catre fostii proprietari.
In 1992, Lascarescu le-a propus mostenitorilor sa le cumpere vila si terenul, dar acestia au refuzat.
Potrivit documentelor noastre, in anul 1994 Lascarescu platea cazarea 120 de lei pe zi. Impropriu zis "platea", deoarece in anul 1999 figura cu o datorie de 135 de milioane de lei. In aceasta vila, Lascarescu avea si o firma pe care a denumit-o, pompos, "DIA FORCE Company".

» Adam: "Dabu nu m-a audiat, m-a executat la ordin!"

"Am fost anchetat de politisti ca la Securitate. Cu presiuni psihice, mereu amenintat cu arestarea. Dabu nu m-a audiat, m-a executat la ordin. Nu a vrut sa-mi asculte apararea. Ca sa vorbesc cu el, m-am inscris la audienta intr-o zi in care el era procuror de serviciu. Nu mi s-a oferit posibilitatea de a aduce probe in aparare. De fapt, el a executat un ordin de a ma trimite in judecata. Rechizitoriul lui este o copie a plangerilor si solicitarilor lui Lascarescu. Mi-a nenorocit viata. Mi-a furat bucuria de a fi alaturi de copiii mei. Numai tristete, spaime si certuri. Nu stiti cum e cand nu ai bani pentru mancare, cand te pasc sechestrul si aruncarea in strada. Cum poate Dabu sa-mi redea anii din viata pe care mi i-a furat?", ne-a declarat Viorel Adam. Acum, Adam pregateste documentele pentru a-l da in judecata pe Valerica Dabu si pentru a-si recupera pierderile. Pe Cezar Lascarescu nu-l mai poata da in judecata, deoarece a murit.

» Miliardar pe brevet de revolutionar
Procurorul Valerica Dabu nu a vrut sa vorbeasca despre subiect, in ciuda insistentelor. In momentul in care spuneam ca suntem de la "Romania libera", procurorul Dabu ne inchidea telefonul. Fost ofiter de militie in decembrie 1989, Valerica Dabu a aparat sediul PCR din Craiova, motiv pentru care a obtinut brevet de revolutionar. In baza acestui brevet, militianul Dabu, facut general de politie de catre Ion Iliescu, a capatat de la stat mai multe terenuri in zone de lux, a primit credite bancare cu dobanda subventionata de stat, repartitie de casa in Bucuresti, pensie de revolutionar. In 1997 a trecut in rezerva si s-a facut procuror la Parchetul Tribunalului Bucuresti, unde este si in prezent. Incaseaza pensia de general, pensia de revolutionar si salariul de procuror. Anul trecut a vandut unul dintre terenurile capatate in nordul Capitalei pe brevetul de revolutionar, afacere care l-a imbogatit cu 10 miliarde de lei vechi.

» BIOGRAFIE: Cezar Lascarescu, omul de legatura dintre Ceausescu si ICE Dunarea
Cezar Lascarescu a primit Vila 83 in custodie in anul 1984 (cand avea 52 de ani), imediat dupa infiintarea UM 0650, unitatea independenta a Securitatii, axata pe supravegherea si controlul activitatilor comerciale externe ale Securitatii, facute in special prin ICE Dunarea. In afara de vila de la Snagov, Lascarescu avea un apartament si in centrul Capitalei, fapt ce atesta ca acesta era un personaj important in ierarhia ceausista. Potrivit legilor de pana in 1989, nici un cetatean nu avea voie sa aiba doua locuinte. Exceptie faceau ofiterii de securitate, care aveau locuinte conspirative nenumarate, in functie de rang. De asemenea, membrii guvernului comunist beneficiau de sejururi in vile de vacanta. Potrivit unor surse din serviciile secrete, Cezar Lascarescu era omul de legatura directa dintre Nicolae Ceausescu si ofiterii acoperiti de Securitate, care lucrau in comertul exterior. Vila de la Snagov era locuinta conspirativa unde erau pregatite actiunile economice externe ale Securitatii. Lascarescu s-a ocupat in special de supravegherea comertului cu diamante sintetice si cu arme facute prin ICE Dunarea, sustin sursele noastre.

Cele mai citite

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă