10.6 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTaxa de restructurare grabeste falimentul industriei de zahar

Taxa de restructurare grabeste falimentul industriei de zahar

In Romania exista 8 fabrici de zahar, din care doar doua sunt procesatoare de sfecla de zahar, restul prelucrand zahar brut. Societatile de la Ludus si Bod care produc zahar din procesarea sfeclei se confrunta cu o situatie dificila din cauza faptului ca zaharul din sfecla ajunge sa coste (cu taxa de restructurare inclusa) 2,32 lei/kilogram, in timp ce zaharul obtinut din rafinarea zaharului brut costa 1,39 lei/ kg.
Taxa de restructurare inclusa in costul zaharului procesat din sfecla trebuie platita de fiecare producator din Uniunea Europeana in vederea restructurarii activitatii producatorilor care nu fac fata competitiei.
"Desi fabricile din Romania care proceseaza sfecla de zahar folosesc tehnologii noi in procesul de productie si au costuri apropiate de competitorii din UE, in perioada urmatoare acestea pot fi confruntate cu falimentul daca nu se gaseste o solutie fie de subventionare, fie de compensare astfel incat diferenta de pret intre zaharul obtinut din sfecla si cel obtinut din zahar brut sa nu mai fie asa de mare", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara.
Cotele negociate cu UE pentru zahar sunt de 110.000 tone pentru zaharul obtinut din sfecla de zahar si 330.000 tone pentru zaharul obtinut din prelucrarea zaharului brut. O fabrica din Romania care primeste o cota de zahar poate ajunge in situatia de a renunta la aceasta, urmand ca, ulterior, sa primeasca despagubiri de la Uniunea Europeana in valoare de 400 pana la 700 euro pentru tona de zahar alocata, in functie de zona.
Comisia Europeana a propus schimbari ale programului de restructurare din sectorul zaharului cu scopul de a-l face mai eficient si astfel de a reduce productia de zahar din Uniunea Europeana la niveluri durabile. Programul de restructurare a fost un element-cheie al reformei organizarii comune a pietei in sectorul zaharului, oferind un stimulent financiar producatorilor necompetitivi in urma noilor preturi reduse, astfel incat acestia sa poata parasi acest sector.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Investițiile la bursă devin mai accesibile: Românii pot tranzacționa simultan pe BVB și pe bursele din SUA

Investitorii români au acum posibilitatea de a tranzacționa simultan atât pe Bursa de Valori București (BVB), cât și pe piețele bursiere din Statele Unite,...
Ultima oră
Pe aceeași temă