22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialBaschetul romanesc n-a fost prezent niciodata la JO

Baschetul romanesc n-a fost prezent niciodata la JO

Baschetul nu se afla, cel putin deocamdata, printre sporturile noastre de echipa cotate cu sanse reale de a participa la Jocurile Olimpice de la Beijing, Romania nefiind prezenta niciodata pana acum la intrecerile olimpice. Cel mai aproape de prestigioasa competitie am fost in urma cu 27 de ani, cand la turneul preolimpic de calificare nationala noastra feminina a ratat de putin accesul la JO de la Moscova.
chiar daca nici in momentul de fata nu ne putem lauda cu rezultate spectaculoase la aceasta disciplina, Carmen Tocala, presedintele Federatiei Romane de Baschet, este convinsa ca nationala noastra feminina are suficient potential sa ajunga cel putin la turneul preolimpic de calificare la JO de la Beijing.

» Nu credeti ca este putin exagerat sa vorbim despre participarea Romaniei in competitia olimpica de baschet?

— In nici un caz. De doi ani ne pregatim pentru Campionatul European din acest an, iar primul pas ar fi ca nationala noastra feminina de baschet sa-si indeplineasca obiectivul stabilit, anume clasarea pe unul dintre primele cinci locuri la turneul final al competitiei continentale (n.r. – reprezentativa Romaniei va participa la CE de la Lanciano, Italia, care vor avea loc intre 24 septembrie si 7 octombrie, si va evolua in grupa B, alaturi de nationalele Belgiei, Germaniei si Lituaniei). Obtinerea unei astfel de performante i-ar asigura Romaniei si accesul la turneul preolimpic de calificare la JO, reintrodus de FIBA pentru prima data dupa aproape trei decenii de pauza.

» Care ar fi adversarele  nationale Romaniei in cazul unei posibile calificari la turneul preolimpic?
— Conform noilor reglementari ale FIBA, la turneul preolimpic vor participa patru din primele cinci clasate la Campionatul European, deoarece castigatoarea va obtine calificarea directa la Beijing. Restul echipelor, pana la 12, vor veni de pe celelalte continente, trei din Statele Unite ale Americii, doua din Africa, doua din Asia, una din Noua Zeelanda si Oceania. Este tot ceea ce cunoastem la ora actuala despre potentialele adversare. De asemenea mai stim ca turneul preolimpic este programat in intervalul 5-9 iunie 2008 si le garanteaza calificarea la Jocurile Olimpice primelor cinci clasate. Locatia unde se va desfasura respectiva competitie urmeaza a fi stabilita de forul international pana la finalul acestui an.

» Ati avea suficiente fonduri in cazul unei calificari la turneul preolimpic?

— Deocamdata bugetul nationalei este zero. Necesitatile ar fi insa destul de consistente. Exceptand indemnizatiile si primele, echipa ar avea nevoie de aproximativ 450.000 de lei noi pentru a avea parte de o pregatire pe masura obiectivelor, adica mai intai participarea la turneul preolimpic si apoi la intrecerile de la Beijing, daca va fi cazul evident. Daca ne vom califica insa la turneul preolimpic, vom demara discutii pe de o parte cu Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, pentru a introduce nationala feminina in programul POL Romania, iar pe de alta cu Agentia Nationala pentru Sport pentru a obtine o suplimentare de buget. In momentul de fata nu exista prevazuta decat o recompensa pentru cazul in care ne vom clasa in primele cinci locuri la Europene, a carei valoare nu a fost inca stabilita.  Speram insa ca banii nu vor fi o problema.

» Nu credeti ca va fi un dezavantaj ca nationala Romaniei va avea un alt antrenor decat cel care a calificat echipa la turneul final european?

— Nu cred. Noi am incercat sa continuam colaborarea si cu Predrag Vasici (n.r. – de la Sportul Studentesc), dar acesta ne-a refuzat asa ca ne-am reorientat. Ne-am oprit la Marc Silvert, pentru ca are experienta competitiilor puternice, participand si in Euroliga. In plus, el nu va conduce o echipa de club in sezonul viitor si se va putea ocupa astfel doar de echipa nationala a Romaniei, ceea ce consider ca va fi un mare avantaj. Mai mult, Silvert a acceptat sa antreneze reprezentativa Romaniei (n.r. – banca tehnica va fi completata cu Alina Moanta, antrenor secund si expert tehnic din partea FR Baschet, si cu Aurora Dragos) in primul rand pentru ca si pentru el, ca tehnician, va fi o provocare sa obtina calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing.

» Ne puteti spune valoarea contractului lui Silvert?
— Marc Silvert va primi doar un bonus financiar de 10.000 de euro in cazul in care nationala se va clasa pe locurile 1-4 la Europene, sau 6000 de euro daca va incheia pe pozitia a cincea.

» Succes!

PALMARES MODEST AL BASCHETULUI FEMININ

– Din 1950  pana in prezent, cu exceptia editiilor din 1995, 1997, 1999 si 2003, Romania a participat la toate celelalte turnee finale ale CE.
– Cele mai bune clasari, locurile patru, au fost obtinute la  Campionatele Europene din 1962, 1964 si 1966.
– La ultima editie a CE, in 2005, reprezentativa Romaniei s-a clasat pe locul 12, ultimul.
– Nationala feminina se va reuni pe 24 iulie, la Poiana Brasov, avand programate atat cantonamente si pregatiri in sala, cat si turnee de verificare in strainatate, inaintea plecarii spre Italia, la Campionatul European.

Cele mai citite

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...
Ultima oră
Pe aceeași temă