» In timp ce muncitorii romani pleaca in Spania, peste 20 de companii iberice construiesc in Romania.
» Firmele spaniole din domeniul constructiilor si imobiliare investesc in proiecte de peste 2,5 miliarde de euro.
Peste 20 de companii spaniole, cu un portofoliu anuntat de proiecte care atinge peste 2,5 miliarde de euro, actioneaza in Romania ca investitori in domeniul constructiilor. Investitorii iberici vizeaza de regula lucrari ample de infrastructura sau proiecte imobiliare de anvergura. Cateva transnationale imobiliare din peninsula iberica vor construi in Romania zeci de mii de locuinte in ansambluri rezidentiale din Bucuresti, Bacau, Timisoara, Constanta, Brasov. In vreme ce asociatiile de profil ale antreprenorilor din Romania avanseaza o cifra de aproximativ 15 mii de muncitori romani care lucreaza in domeniul constructiilor in Spania, companiile spaniole care actioneaza in Romania reclama lipsa de forta de munca calificata in ramura.
Presiune pe salarii si birocratie
Lipsa fortei de munca calificate si birocratia au fost des invocate ca inconveniente de investitorii spanioli care activeaza in Romania.
"Romania are avantajul unei forte de munca ieftine si calificate, dar in ultima perioada au aparut probleme importante din punctul de vedere al recrutarii personalului calificat. Acest fenomen s-a remarcat mai ales in domeniul constructiilor si creeaza presiuni pe salarii", a afirmat Rosa Maria Sanchez-Yebra, consilierul Biroului Economic de la Ambasada Spaniei, cu ocazia unei reuniuni a oamenilor de afaceri spanioli organizate la Bucuresti. Cat priveste birocratia, Rudolf Kmiotek, country manager la Fadesa Romania, apreciaza ca "un astfel de fenomen exista atat in Romania, cat si in alte tari. Nu birocratia este problema, ci oamenii care aplica birocratia si o transforma intr-o bariera de tip Mamaia".
Investitiile spaniole au ajuns anul trecut la un nivel de 309 milioane de euro, din care jumatate au fost realizate in domeniul imobiliar, iar restul in constructii, servicii etc.
Despre concurenta pe care o vor impune firmele transnationale pe piata romaneasca, Sorin Creteanu, director general Comnord, considera ca "este binevenita pentru ca astfel va creste calitatea lucrarilor chiar daca multe din firmele romanesti nu vor rezista competitiei".
Terenuri de golf, locuinte, spatii comerciale
"Firmele spaniole din domeniul constructiilor vin in Romania pe o piata dinamica, in plina dezvoltare chiar daca exista o criza de forta de munca", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii. La fel, Rudolf Kmiotek, de la Fadesa, apreciaza ca "intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, alinierea standardelor de viata, cresterea veniturilor cetatenilor romani si, nu in ultimul rand, o piata in formare a locuintelor (chiar daca peste 80% din romani stau intr-o proprietate personala) sunt elemente care au stat la baza intrarii pe piata din Romania si Bulgaria a firmei, asa cum acum cativa ani aceasta intra in Polonia sau Ungaria".
Investitiile grupurilor spaniole de constructii in Romania sunt din cele mai diverse. De exempu, in Maramures, firma Habitania investeste in amenjarea celui mai mare teren de golf din tara, cu o suprafata de 80 hectare, investitia fiind evaluata la peste 100 milioane de euro.
Grupul spaniol Detea cu activitati in domeniul energie si constructii, imobiliar si agricultura, a anuntat investitii imobiliare in mai multe orase din Romania care vor ajunge la aproape 700 milioane de euro.
La randul ei, Fadesa Inmobiliara a achizitionat un teren in nordul Bucurestiului, pe raza localitatii stefanestii de Jos in suprafata de 64 hectare pe care va dezvolta unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din Romania, care va avea peste 1,3 milioane metri patrati suprafata construita.
SCHIMB
» 15.000 de romani In Spania
Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO, considera ca lipsa fortei de munca calificate in constructii nu este o bariera pentru dezvoltarea afacerilor din domeniu de catre companiile iberice care vin in Romania: "E un fenomen general. Companii germane au inceput sa aduca muncitori din calificati din Germania, unii antreprenori italieni se pregatesc sa faca acelasi lucru si, foarte probabil, alte transnationale cum sunt cele din Spania vor proceda la fel in viitorul apropiat". In Spania in constructii lucreaza circa 15.000 de muncitori romani.