13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialRusii striga "razboi"!

Rusii striga „razboi”!

Decizia Marii Britanii de a expulza patru diplomati rusi, angajati ai serviciilor succesoare ale KGB, a fost primita cu "furie rece" la Moscova, presa rusa acuzandu-i pe britanici ca au declansat un "razboi diplomatic imperialist".

Dupa ce luni noul secretar al Foreign Office-lui, David Miliband, a anuntat expulzarea celor patru ca riposta la refuzul Moscovei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, principalul suspect in afacerea asasinarii lui Aleksandr Litvinenko, ieri ministerul rus de externe a calificat gestul Londrei drept "imoral" si "provocator".
La randul sau, primul ministrul britanic, Gordon Brown, a declarat la Berlin, unde a vizitat-o pe Angela Merkel, ca Marii Britanii nu are de ce sa-i para rau pentru aceasta hotarare, ca un om a fost ucis pe teritoriul britanic si altor catorva sute le-a fost pusa in pericol viata si ca rusii ar fi trebuit sa coopereze. Potrivit cotidianului The Guardian, faptul ca toti cei patru expulzati erau agenti ai unor servicii secrete ruse "urmase ale KGB" semnifica convingerea Londrei ca in asasinarea lui Litvinenko au fost implicate agentii guvernamentale ruse.

De la Moscova, lucrurile se vad insa pe dos. Presa rusa a acuzat Londra ca a declansat un razboi diplomatic impotriva Rusiei si ca foloseste standarde duble. Oficiosul Rossiiskaia Gazeta a reamintit ca in ultimii sase ani Rusia a trimis Marii Britanii 21 de cereri de extradare, printre care pentru miliardarul Boris Berezovski si pentru liderul cecen Ahmed Zakaev, fara sa primeasca nici un raspuns. Pe de alta parte, ceea ce ii infurie cel mai tare pe rusi este sugestia ca Rusia ar trebui sa isi modifice Constitutia, care nu permite extradarea cetatenilor rusi, pentru a satisface cererea britanica. In opinia presei moscovite, ar fi vorba de un comportament "imperial si colonial".
Ieri, ministrul rus de externe a anuntat ca pregateste o riposta "tintita si adecvata".

Caz radioactiv
» Afacerea Litvinenko

Pe 1 noiembrie 2006, Aleksandr Litvinenko, fost agent FSB, s-a intalnit cu Andrei Logovoi si Dimitri Kovtun, alti doi fosti agenti KGB, acum prosperi oameni de afaceri, intr-un hotel din Londra. Litvinenko fugise in Marea Britanie in 2001 pretinzand ca primise ordin sa il asasineze pe Boris Berezovski. La intalnire, Litvinenko a baut un ceai. Dupa cinci zile se simte rau si pe 24 noiembrie moare. Pe patul de moarte il acuza pe Vladimir Putin de asasinarea sa. Britanicii descopera ca ceaiul lui Litvinenko a fost otravit cu poloniu radioactiv. Britancii suspecteaza guvernul rus si, pe 28 mai 2007, cer oficial extradarea lui Lugovoi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă