17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialGuvernul se extinde cu orice pret

Guvernul se extinde cu orice pret

Proiectul firmei De Architekten CIE din Olanda a fost desemnat castigatorul concursului pentru extinderea Palatului Victoria, devenit neincapator pentru nevoile actuale ale institutiei guvernamentale.
Proiectul castigator a fost apreciat de Dan Hanganu, cunoscut arhitect roman care s-a afirmat in Canada si membru al juriului, drept "cel mai clar in ce priveste dezvoltarea planului arhitectural si al respectarii cererilor beneficiarului" si ca "un proiect contemporan, care se integreaza foarte bine in curentul arhitecturii moderne, fiind in acelasi timp respectuos si deferent fata de cladirea existenta".
Concursul a fost arbitrat de un juriu alcatuit din arhitecti din Argentina, Elvetia, Canada, Spania, reprezentantul nigerian al Uniunii Internationale a Arhitectilor si arhitecti romani reprezentand Ordinul Arhitectilor si Universitatea de Arhitectura Ion Mincu. Cei sase finalisti, din cele 22 de proiecte participante, au fost patru firme franceze, una olandeza si una germana.
La intrebarea jurnalistilor privind costul acestei constructii, reprezentantii Guvernului au raspuns ca acesta nu este cunoscut, firmele concurente netrebuind sa prezinte si un buget de constructie. Nu a fost selectat inca nici constructorul care va implementa proiectul arhitectural. Mai mult, arhitectul Alexandru Beldiman, membru al juriului, a declarat ca printre criteriile de selectie a proiectelor nu s-a numarat si costul constructiei si a sutinut ca acest lucru nici nu ar trebui sa conteze pentru astfel de cladiri unicat, care intra in "zestrea nationala".
Inceperea lucrarilor este prevazuta pentru al doilea trimestru al anului 2008, urmand a fi finalizate pana in 2009-2010. O data cu noua constructie, va avea loc si consolidarea vechiului Palat, construit in anii ‘40 si incadrat in clasa intai de risc seismic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă