10.6 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVeniturile din accize au crescut in primul semestru cu 23%

Veniturile din accize au crescut in primul semestru cu 23%

Colectarile de venituri la buget au crescut semnificativ in prima parte a acestui an, numai incasarile din accize fiind mai mari cu 23% fata de perioada similara a anului trecut.
"Veniturile la bugetul general consolidat colectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala vor creste cu unu la suta din Produsul Intern Brut in 2007", a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa, Daniel Chitoiu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala .
Potrivit sefului ANAF, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 17,9 la suta, in prima jumatate a anului, cifrandu-se la 52,8 miliarde lei. Ponderea acestora in PIB a ajuns la 13,53 la suta, fata de 13,08 la suta in perioada similara a anului trecut. ANAF si-a propus ca punctul procentual de crestere anuala prognozat sa se realizeze pana la sfarsitul acestui an.

"Obiectivul nostru este ca veniturile bugetului general consolidat sa creasca cu unu la suta din PIB in 2007. In primul semestru, colectarea veniturilor a crescut cu 0,45 la suta din PIB", a precizat Chitoiu.
Cele mai semnificative cresteri, de 43 la suta, au fost inregistrate la incasarile din impozitul pe venit, care au atins 6,2 miliarde lei, precum si cele din impozitul pe profit, care au inregistrat o crestere de 30 la suta, depasind cinci miliarde lei.
In aceeasi perioada a anului 2007, veniturile din accize s-au cifrat la 5,5 miliarde lei. Cele mai mici majorari, de numai 2 la suta, au fost consemnate la veniturile din TVA, care s-au cifrat la 12,8 miliarde lei.
Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat au crescut cu aproape 20 la suta, ajungand la 11,3 miliarde lei.

Veniturile totale colectate de ANAF in primul semestru al acestui an au crescut, fata de aceeasi perioada a anului anterior, cu aproape 18%, ajungand la 52,8 miliarde lei, fata de 44,8 miliarde lei in prima parte a anului 2006. Din total venituri, 65% sunt aferente bugetului de stat.
Ca urmare a controalelor fiscale efectuate de structurile cu atributii de inspectie fiscala din cadrul ANAF, au fost atrase la bugetul general consolidat sume in valoare totala de 1191,6 milioane lei, din care 830,5 milioane lei obligatii principale si 361,1 milioane lei accesorii aferente acestora.
Ponderea cea mai insemnata in totalul sumelor suplimentare atrase o reprezinta sumele rezultate ca urmare a inspectiilor fiscale efectuate in domeniile traditional susceptibile de practicarea evaziunii: constructii de cladiri; fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice si masticurilor; comert cu ridicata al deseurilor; comert cu ridicata al combustibililor si al produselor derivate; intermedieri in comertul cu mobila, articole de menaj si fierarie.

Cele mai citite

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...

ANAF va publica în octombrie „lista rușinii” pentru datornicii din trimestrul 3

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va face publică, în cursul acestei luni, lista contribuabililor care nu și-au achitat obligațiile fiscale aferente trimestrului al...
Ultima oră
Pe aceeași temă