-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialExodul creierelor

Exodul creierelor

» Informatiile despre tarile in care se poate emigra se transmit "de la om la om".

» Romanii isi gasesc de lucru prin rude, cunostinte, prieteni si mai putin prin agenti intermediari.

Daca ne intrebam cine sunt oamenii care pleaca spre principalele tari preferate de romani – Italia, Spania, Marea Britanie -, atunci descoperim ca cei care opteaza pentru UK sunt persoane tinere, mai educate si cu venituri mai mari decat cei care aleg primele doua destinatii. Pozitionarea Marii Britanii intre primele trei state europene preferate de romani este un element de noutate si contureaza, probabil, un nou tip de migrant – este una dintre concluziile studiului "Cu bine, din Europa" lansat ieri de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC). Cercetarea analizeaza migratia fortei de munca romane in Uniunea Europeana si contureaza profilul lucratorului roman emigrant in acest spatiu, precum si nevoile sale de informare pentru obtinerea unui loc de munca. Studiul s-a realizat in perioada martie-aprilie 2007, in 35 de localitati din tara. Cele mai preferate tari ca destinatie de lucru sunt: Italia 23%, Spania 20% si Anglia 18%.
Marea majoritate a celor care-si cauta un job in UE, respectiv 77,4%, se bazeaza pe informatiile obtinute din partea rudelor, prietenilor, cunostintelor care au lucrat sau lucreaza in tarile de destinatie si care-i pot ajuta cu cazare, masa, angajare. Tot de la ei isi iau informatiile privind procedurile de plecare si conditiile de munca de acolo. Plecarea cu ajutorul retelelor informale este un indiciu ca cea mai mare parte din cei care intra pe piata fortei de munca din tarile Uniunii Europene ajung in slujbe ilegale, urmand ca ulterior sa se preocupe de dobandirea statului de imigrant legal. Grupul-tinta al studiului este populatia de migranti si potentiali migranti la munca in statele UE. Este important de stiut ca cei care isi manifesta pregnant intentia de a pleca in strainatate sunt persoane tinere, mai educate si cu venituri peste medie. Femeile reprezinta un segment semnificativ al acestui grup.
"De asemenea, foarte multi dintre cei care opteaza sa plece la munca peste hotare sunt mai degraba ocupati in activitati formale, adica activeaza legal pe piata muncii din Romania, lucrand cu contract de munca sau pe cont propriu sau detinand o afacere personala, destinatiile lor preferate fiind Italia, Spania si Marea Britanie", a declarat Alina Oancea, coordonator proiect ANBCC. Aceasta a precizat ca spre cele trei destinatii pleaca in special tineri intre 23 si 40 de ani, cu particularitatea ca Marea Britanie atrage o populatie mai tanara (intre 23 si 30 de ani – 44%), iar Italia este preferata si de persoane de peste 50 de ani intr-o proportie semnificativa (10%).

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă