Curtea Constitutionala si-a motivat decizia, obligatorie pentru practica judiciara, prin care Ion Iliescu nu mai poate fi anchetat de catre procurorii militari in dosarele Revolutiei si ale mineriadei din iunie 1990 deoarece civilii nu mai pot fi anchetati de catre magistratii militari chiar daca au savarsit faptele impreuna cu acestia. Potrivit motivarii, aceasta decizie se aplica imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, inclusiv in dosarele aflate pe rolul parchetelor si instantelor. Corect ar fi fost ca decizia Curtii Constitutionale sa fie aplicabila pentru viitor, deoarece nici o lege nu este retroactiva. Daca decizia s-ar fi aplicat pentru viitor, Sectia Parchetelor Militare l-ar fi trimis pe Ion Iliescu in judecata in aceasta vara deoarece ancheta era finalizata.
Judecatorii Curtii Constitutionale si-au motivat hilar decizia. Ei sustin ca existenta si functionarea parchetelor si instantelor militare nu contravin normelor si principiilor constitutionale.
De asemenea, Curtea Constitutionala sustine ca parchetele si instantele militare sunt impartiale deoarece se supun acelorasi legi, iar promovarea sau sanctionarea magistratilor civili si militari se realizeaza doar de catre Consiliul Superior al Magistraturii.
Pe de alta parte, insa, judecatorii Curtii Constitutionale spun ca prin anchetarea si judecarea unor civili (care au savarsit faptele penale alaturi de militari) de catre parchetele sau instantele militare s-ar incalca principiul constitutional al egalitatii in drepturi al cetatenilor.
Daca ar fi sa urmam aceasta logica, atunci si militarii, ca cetateni cu drepturi egale, ar trebui sa fie anchetati tot de magistrati civili. Consecinta imediata ar trebui sa fie desfiintarea instantelor militare, dar Curtea Constitutionala sustine, in cadrul aceleiasi motivari, ca "existenta si functionarea parchetelor si instantelor militare nu contravin normelor si principiilor constitutionale".