20 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Drumul lui Basescu", o saga fara de sfarsit

„Drumul lui Basescu”, o saga fara de sfarsit

Lucrarile la DN 66 A Campu lui Neag-Herculane stagneaza de o luna din cauza ca nu exista avizele de mediu necesare. Din 1999 si pana acum, constructorul nu a reusit sa intre in legalitate si a fost sanctionat de Garda Nationala de Mediu. Cauza lucrarii este sustinuta chiar de presedintele Traian Basescu, care a depus o plangere la Parchetul ICCJ.

Drumul National 66 A, care traverseaza pe o lungime de 3,1 kilometri Parcul National Retezat, are toate sansele sa intre in istorie din cauza disputelor politice, economice si de mediu pe care le-a starnit.
Lucrarile la acest tronson al DN 66 A au inceput in 1999, cand Traian Basescu era ministru al Transporturilor, iar primii bani au fost alocati chiar de actualul sef al statului. Drumul ar trebui sa lege localitatile Uricani si Herculane pe terasamentul unui drum forestier vechi clasificat de Guvern la rangul de drum national. In 2002 s-au finalizat lucrarile la sectorul 1 al acestui drum, care au ajuns pana la Campu lui Neag, iar lucrarile la sectorul 2, de 10 kilometri lungime, sunt aproape finalizate. Oficialii spun ca aceasta cale de acces este benefica pentru dezvoltarea turistica a zonei. Localnicii au constatat ca se pot imbogati prin vanzarea terenurilor detinute in arealul respectiv, preturile crescand spectaculos. In zona au aparut mai multe cabane. Cand a inceput constructia drumului, pretul terenului era de un euro/mp. O data cu redeschiderea santierului si vizitele repetate ale presedintelui Basescu, preturile au crescut progresiv la 5 euro/mp, 10 euro, ca sa ajunga acum pana la 20 de euro/mp. "Majoritatea au vandut ce au avut, mai sunt putini care au pamant in acea zona, dar vor sa vanda si mai scump de 20 de euro/mp. Terenurile au fost revandute pana acum de 3–4 ori", a spus viceprimarul din Uricani, Constantin Stancu.

Primele semne de intrebare cu privire la posibilitatea continuarii lucrarilor de modernizare a DN 66 A au aparut anul trecut, o data cu presiunile venite din partea Greenpeace, care s-a preocupat de peisajul forestier intact din zona. Greenpeace a cerut Guvernului reclasificarea imediata ca drum forestier si oprirea lucrarilor, pe motiv ca aceste arii adapostesc suprafete semnificative de paduri seculare, precum si specii endemice rare. Dupa protestul ecologistilor, Garda de Mediu a verificat lucrarile si a descoperit ca firma care construieste, Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara, nu detine avizele de mediu necesare. Constructorul a fost amendat cu 60.000 de lei, la fel si beneficiarul lucrarii, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), dar lucrarile nu au stagnat, desi li s-a pus in vedere sa stopeze orice operatiune pana la obtinerea autorizatiilor. In urma comunicatului comun Greenpeace-WWF, referitor la continuarea lucrarilor neautorizate la DN 66A, Comisariatul General al GNM s-a autosesizat si, in data de 7 iunie 2007, a efectuat o verificare, constatand ca beneficiarul lucrarii nu a obtinut acordul de mediu, dar continua lucrarile. A fost sanctionat din nou cu suma de 60.000 lei, dispunandu-se totodata sistarea constructiei. "Pentru investitia modernizare drum, constructorul nu a detinut niciodata autorizatie. A avut un aviz de mediu, eliberat de minister, dar pentru scoaterea din fondul forestier a 17,8 hectare. Sunt doua lucruri total diferite. Pentru modernizarea drumului, CNADNR si-a depus dosarul pentru obtinerea acordului de mediu la Agentia de Protectie a Mediului Hunedoara, dar era incomplet. Dosarul a intrat in procedura, dar APM a cerut completarea dosarului cu piesele lipsa, una fiind avizul Parcului National Retezat. Cand va exista acest aviz, imediat se va acorda autorizatia", a spus Cristian Moldovan, seful Garzii de Mediu Hunedoara.

Dupa stoparea lucrarilor, autoritatile locale din Valea Jiului au strans randurile si au semnat un memoriu, intitulat "Verde", pe care l-au trimis tuturor institutiilor responsabile. Reprezentantii Parcului National Retezat au ramas insa neclintiti, mai ales ca doua tronsoane din viitorul drum traverseaza parcurile nationale Retezat si Domogled-Valea Cernei, care urmeaza sa fie incluse si in reteaua europeana Natura 2000. "Trebuie o asigurare ferma ca acest drum nu va aduce dupa sine dezvoltarea haotica, care ar distruge zona si potentialul turistic", a precizat Erika Stanciu, seful Administratiei Parcului National Retezat.

Povestea incalcita a DN 66 A Campu lui Neag-Herculane, denumit "drumul lui Basescu", a ajuns si pe masa procurorilor de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Basescu a sesizat Parchetul ICCJ la inceputul acestei saptamani, in urma unei vizite in zona, cand a apreciat ca sistarea lucrarilor face imposibila valorificarea acestei oportunitati de dezvoltare de catre locuitorii Vaii Jiului, in ciuda faptului ca pana in prezent au fost investite peste 1.000 miliarde de lei vechi. "Peste lucrarile astea va trece o iarna. Macar lucrarile de conservare trebuiau facute. Mi-e greu sa spun cine e vinovat, dar pot sa constat o iresponsabilitate majora. Ceea ce se intampla astazi aici e mostra birocratiei din Romania", a spus seful atatului.

MaSURA
» Au fost inventariate animalele

Reprezentantii Parcului National Retezat au inventariat animalele din zona traversata de DN 66A si au stabilit puncte clare unde sa fie amenajate portaluri si ecoducte pentru trecerea batracienilor si a mamiferelor. Studiul, platit de Compania Nationala pentru Autostrazi si Drumuri Nationale, a fost realizat in lunile februarie-martie-aprilie, fiind numarate toate broastele si urmele mamiferelor. Au fost stabilite doua puncte pentru ecoducte (conducte speciale pentru batracieni) si doua pentru portaluri.

CONSECINTA
» Protestul ONG-urilor

Mai multe ONG-uri de mediu  au adresat presedintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa prin care isi manifesta ingrijorarea fata de demersul acestuia privind sesizarea Parchetului ICCJ in legatura cu lucrarile la DN 66A Campul lui Neag-Herculane. Cele 15 organizatii semnatare ale protestului sunt de parere ca acest gest incurajeaza la nerespectarea legislatiei.

Cele mai citite
00:02:44

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marți că a fost eliberat după ani de încarcerare doar pentru că s-a declarat vinovat de a face...

A găsit un craniu uman în timp ce își plimba câinele

Polițiști din cadrul Poliției Orașului Rovinari, județul Gorj, au fost sesizaţi prin apelul 112 de un bărbat de 50 de ani, din comuna Bâlteni,...

Avertismente din mai multe industrii: Ceasuri de lux, oțel, retail și auto afectate de scăderea cererii

Primele luni ale anului 2024 au adus semnale de alarmă din diverse sectoare economice, inclusiv producția de ceasuri de lux, oțel, retail, auto. Printre...
Ultima oră
Pe aceeași temă