Noi maxime istorice
Evolutile pozitive ale bursei au continuat si marti, insa de data aceasta companiile care au sustinut cresterea au fost altele decat cele din ziua anterioara. Chiar si asa, indicii s-au apreciat cu circa 1,2-1,5 puncte procentuale, marcand noi maxime istorice (in majoritatea cazurilor). Indicele BET ramane solid peste nivelul de 10.000 de puncte (avand la inchiderea zilei de astazi valoarea de 10.200,48 puncte), in vreme ce si indicele BET-C se pastreaza peste pragul de 7.000 de puncte (acum fiind cotat la 7.070 de puncte). Indicele BET-FI, care reflecta evolutiile preturilor societatilor de investitii financiare, s-a apreciat cu 1,24% in sedinta de marti si se apropie din nou de nivelul de 90.000 de puncte pe care il cucerise la inceputul saptamanii trecute, dar pe care l-a parasit ulterior, temporar, o data cu intrarea pe corectie de pret a actiunilor SIF3 Transilvania.
Lichiditatea tranzactiilor este in continuare destul de buna, peste nivelul de luni si peste media zilnica inregistrata in perioada anterioara. Am avut transferuri in valoare de circa 27 milioane de euro, din care 17,5 milioane de euro pe piata principala si 9,5 milioane de euro pe piata Rasdaq.
Ca mai tot timpul, in topul celor mai tranzactionate companii s-au regasit multe SIF (patru de data aceasta) si actiuni din sectorul bancar (in cazul de fata este vorba despre actiunile Bancii Transilvania).
Surprizele cele mai placute ale zilei au fost aduse de actiunile Azomures Targu Mures, Antibiotice Iasi, Biofarm Bucuresti, Socep Constanta, Electrocontact Botosani, Amonil Slobozia si chiar Transelectrica Bucuresti si Banca Transilvania Cluj. Toate aceste companii au consemnat aprecieri sensibile de pret, peste nivelul obisnuit de variatie al unei sedinte bursiere, in conditiile unor lichiditati ale tranzactiilor destul de ridicate. Practic, acestia au fost emitentii care au sustinut in cea mai mare parte evolutiile pozitive ale indicilor BET si BET-C.
Pe segmentul societatilor de investitii financiare am avut si astazi semnale pozitive inca de la inceputul sedintei. Cel mai mult s-a apreciat SIF3 Transilvania (circa 4,4%), pe fondul sperieturii pe care investitorii au tras-o in legatura cu contestarea majorarii de capital social, care i-a facut ca acum sa se fereasca sa-si vanda actiunile pana cand nu apare o decizie clara, definitiva si irevocabila in procesul respectiv. Fiind mai putini vanzatori, este normal ca pretul sa fie mai usor purtat pe trend ascendent de catre cumparatori atunci cand acestia se manifesta mai puternic in piata.