22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialFetele, inaintea baietilor

Fetele, inaintea baietilor

» Cu aproape un an inainte de startul Jocurilor Olimpice de la Beijing, gimnastica ramane una dintre disciplinele sportive de la care specialistii nostri asteapta rezultate notabile la intrecerile din China. Chiar daca dupa editia precedenta a JO a urmat un ciclu olimpic de pregatire extrem de greu, marcat de retragerile multor vedete atat de la echipa de fete, cat si de la baieti, precum si de schimbarea in totalitate a colectivului tehnic al lotului feminin, Adrian Stoica, presedintele forului de specialitate, este optimist.

 

Ieri, presedintele forului nostru de gimnastica a acceptat sa ne spuna care este, in opinia sa, situatia actuala din gimnastica noastra.

» Ramane gimnastica principalul atu al delegatiei care ne va reprezenta la Beijing?
— In momentul de fata putem spune ca suntem optimisti cu realism in ceea ce priveste echipa feminina. Pentru Campionatele Mondiale (n.r. – care vor avea loc la Stuttgart la inceputul lumii septembrie), competitia unde se vor obtine biletele pentru Jocurile Olimpice, sunt inca probleme de sanatate, dar nu ne gandim ca am putea rata calificarea (n.r. – primele 12 echipe obtin dreptul de a participa la Olimpiada de la Beijing). Sandra Izbasa va concura la Mondiale, poate nu chiar la adevarata ei valoare din cauza accidentarii (n.r. – fisura de metatarsian) suferite la Europene care a tinut-o departe de sala aproape doua luni, dar speram ca la Jocurile Olimpice sa fie complet sanatoasa. De asemenea, Aluissa Lacusteanu, care nu va fi prezenta la Mondiale, speram sa fie complet refacuta la Olimpiada. In plus, aportul Catalinei Ponor, care a intrat foarte bine in forma, dovedind ca face parte din categoria sportivelor de exceptie, ne ofera o perspectiva pozitiva in ceea ce priveste competitia din China.

» Care-i situatia la echipa masculina?

–  La baieti, din pacate, este greu sa-i inlocuim pe campionii mondiali Marius Urzica si Ioan Suciu. Parca echipa masculina este mai in urma cu pregatirea pentru concurs, desi nu exista mari probleme de sanatate. Sa zicem ca nu-i vad pe baieti suficient de ambitionati. Singurul component al actualului lot care se poate bate oricand la un loc pe podium ramane indubitabil Marian Dragulescu, dar de unul singur nu va putea califica echipa.

» Credeti ca vor fi probleme in legatura cu calificarea baietilor la Jocurile Olimpice?
–  Speram ca nu vor fi probleme. La baieti insa ierarhiile se schimba extraordinar de rapid. De pilda, in ciclul olimpic trecut echipa Belarusului a ratat cu putin accesul la Jocurile Olimpice de la Atena, clasandu-se pe locul 13 la Mondiale, unde s-a disputat calificarea, dupa ce cu un an inainte iesise campioana mondiala. Daca vom reusi sa ne prezentam cu o echipa omogena, cred ca nu vom intampina greutati in ceea ce priveste calificarea. Contam in revenirea de forma a lui Flavius Koczi, care este campion european la cal, a lui Razvan selariu, vicecampion european absolut, Daniel Popescu, care are un potential extraordinar, Alin Jivan. In lot se pregateste si Dan Potra, campion european absolut, dar nu stim daca va fi cooptat in echipa care va merge la Stuttgart.

» Ne putem gandi la medalii olimpice?

– In acest moment, calculul teoretic, judecand sansele cu creionul in mana, ne arata ca fetele au mai multe sanse decat baietii sa urce pe podium. si ma refer atat la intrecerile pe echipe, cat si cele individuale. Bineinteles ca Marian Dragulescu, daca va fi in forma, va putea emite pretentii chiar la titlurile olimpice, dar la restul ramane de vazut. Mai intai sa ne calificam.

» Vor fi chinezii atat de periculosi?

– Fara doar si poate ca vor fi foarte periculosi si avem temeri in ceea ce-i priveste, dar asta nu inseamna ca tremuram in fata lor. Va conta cu certitudine faptul ca gazdele se vor bucura de sustinerea unui public imens si presiunea va fi inimaginabila, dar am incredere in fair-play-ul de care chinezii dau dovada mai ales cand este vorba de adversari redutabili. Pe de alta parte, se stie ca chinezii isi doresc sa obtina rezultate spectaculoase la ei acasa, dar in aceste cazuri exista si riscul de a gresi tocmai din dorinta de a te autodepasi. Sa nu uitam insa ca asiaticii nu vor fi singurii nostri adversari de temut, pentru ca la fel de bine s-au pregatit si americanii sau rusii.

» De ce anume ne temem cel mai mult inainte de Jocurile Olimpice?
– Speram ca efectivul de sportivi pe care contam la Beijing sa fie sanatos pentru a se putea antrena la intensitate maxima. Cert este ca urmeaza o perioada de pregatire foarte grea, dar toata lumea este extrem de preocupata si munceste cu gandul numai la intrecerile din China.  
– Mult succes!

PALMARES OLIMPIC
» Bilant senzational

De-a lungul anilor gimnastica romaneasca a cucerit in total 67 de medalii olimpice, dintre care 23 de aur, 20 de argint si 24 de bronz.
La editia de la Atena a Jocurilor Olimpice, in 2004, lotul de gimnastica al Romaniei si-a trecut in palmares zece medalii, dintre care sase la feminin – patru de aur, una de argint si una de bronz – si patru la masculin – doua de argint, doua de bronz.

SPERANTE
Catalina Ponor

– campioana olimpica cu echipa la sol si barna la JO de la Atena in 2004;
Marian Dragulescu
 – medalie de bronz cu echipa si la sarituri, medalie de argint la sol si locul 8 la individual compus la JO de la Atena in 2004;
– locul sase cu echipa si la sol, si locul 13 la individual compus la JO de la Sydney in 2000;
Razvan selariu, Daniel Popescu si Dan Potra
– medalii de bronz cu echipa la JO de la Atena in 2004.

Cele mai citite

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...
Ultima oră
Pe aceeași temă