22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCandidatura rusa poate fi un exemplu pentru noi

Candidatura rusa poate fi un exemplu pentru noi

Mai in gluma, mai in serios, in Romania s-a acreditat ideea ca tara noastra ar putea candida la organizarea Olimpiadei albe din 2022, zona Vaii Prahovei fiind cea vizata. Reusita Rusiei ar putea reprezenta un exemplu de urmat pentru noi.
Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), a comentat ieri decizia oarecum surprinzatoare a CIO.

» Este o surpriza desemnarea orasului Soci ca gazda a JO din 2014?
– Este o surpriza relativa. Pe de-o parte, rusii au avut o campanie agresiva de promovare a posibilitatilor pe care le au de a organiza JO. Pe de alta, consider ca era normal ca sefii Comitetului International Olimpic sa fie de acord cu atribuirea Jocurilor orasului Soci pentru ca in aceasta parte a lumii nu a fost organizata niciodata o competitie de o asemenea anvergura.

» Constituie un avantaj pentru noi faptul ca Olimpiada va fi atat de aproape?
– Cred ca numai din punct de vedere financiar va fi mai bine. Fiind atat de aproape de noi, ne va fi mult mai usor sa trimitem sportivi in pregatire chiar acolo unde se vor desfasura intrecerile. Ma gandesc, in primul rand, la componentii lotului cotati cu sanse la locurile fruntase sau medalii. Apoi, faptul ca orasul Soci, care in momentul cand a pornit campania de promovare avea dotari inferioare celor existente acum in Romania, a primit competitia dovedeste ca si noi avem sanse reale de a obtine organizarea Jocurilor intr-un viitor nu foarte indepartat. Sunt niste pasi bine definiti care trebuie parcursi, iar domnul Morariu (n.r. – presedintele COSR) are deja programate in aceasta vara cateva intalniri importante pentru stabilirea etapelor obligatorii ale proiectului.

» Va putea oferi statul roman o finantare de 12 miliarde de dolari, cum a promis presedintele Vladimir Putin pentru Soci?
– In primul rand, nu stiu daca Romania va avea nevoie chiar de 12 miliarde, pentru ca zona Soci era mult mai slab dotata decat zona Predeal-Brasov care se afla in vizorul nostru pentru un proiect similar. Pe de alta parte, realist gandind, a spera la o sustinere financiara de 10 miliarde de la stat este de domeniul fanteziei. De aceea, politica noastra este de a implica atat sectorul privat, cat si administratiile locale, iar proiectul urmeaza a se derula pe o perioada de 10-12 ani.
In urma cu cateva saptamani, premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca in discutiile cu autoritatile locale din statiunile Predeal, Azuga, Busteni si Sinaia nu a fost exclusa posibilitatea organizarii in statiunile de pe Valea Prahovei a Jocurilor Olimpice de iarna in anul 2022.

Cele mai citite

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...
Ultima oră
Pe aceeași temă