Autoritatile sunt nevoite sa recunoasca faptul ca situatia creata de seceta este mai rea decat au estimat-o. Reactorul 1 de la Cernavoda ar putea fi inchis, iar nivelul apei in lacurile de acumulare a scazut.
Cel putin in aceasta luna nu vom sta la lumina lumanarii si nu va fi pana de curent electric. Asigurarile vin din partea ministrului Economiei si Finantelor. Varujan Vosganian spune insa ca, daca ne vom confrunta cu seceta si in august, ar putea fi probleme. Cea mai afectata va fi centrala nucleara de la Cernavoda. Daca nivelul Dunarii va continua sa scada, va fi pusa in pericol functionarea reactorului 1 al centralei, care are nevoie de apa pentru a fi racit. In aceasta situatie, Termoelectrica va pune in functiune centralele pe gaz si pacura, care asigura aproximativ 36% din productie.
Nu numai Nuclearelectrica va avea dificultati din cauza secetei, ci si Hidroelectrica. Debitele raurilor sunt in scadere, iar sansele de ploaie ca si inexistente, cel putin in urmatoarele doua luni, conform meteorologilor.
Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavoda produce 10% din energia nationala, la un pret mult mai scazut decat cel al energiei traditionale. Daca din cauza secetei se va impune oprirea reactorului, iar hidrocentralele isi vor diminua productia, deficitul fiind compensat de termocentrale, pretul curentului electric ar putea creste. Nicolae Opris, vicepresedintele Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ne-a declarat ca "daca reactorul va fi oprit si se va merge o perioada mai lunga pe energie produsa de termocentrale, pretul va creste, insa o decizie se va lua abia in toamna".
Specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si cei de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) se contrazic pe subiectul secetei. Mai mult, Petre Stanciu, directorul INHGA, sustine ca nu a fost informat pana acum referitor la posibilitatea inchiderii reactorului. "Nu stiu ce informatii are domnul ministru, nu pot face nici un comentariu, noi nu am fost sesizati".
Directorul ANM, Ion Sandu, ne-a spus ca "prognozele pentru urmatoarele sase luni sunt alarmante". In lunile iulie, august si septembrie ploile vor fi cu mult sub normalul perioadei, prin urmare "seceta exterma din sudul, sud-estul si estul, exceptand nordul Moldovei, se va amplifica". In ceea ce priveste gradul de realizare al prognozelor, Sandu a precizat ca acesta este de 65% si ca, pentru prima oara, se roaga sa nu se adevereasca.
Pe de alta parte, Stanciu este de parere ca situatia nu trebuie sa ne ingrijoreze. "In urmatoarele doua luni nu vor fi probleme cu necesarul de apa al populatiei. Daca va fi cazul, vom impune restrictii cu o luna inainte de a fi probleme".
SPERANTE
Presedintele Agentiei Nucleare, Valica Gorea, afirma ca prognoza pentru Germania in Muntii Padurea Neagra, unde-si are izvoarele Dunarea, prevede precipitatii abundente care vor ameliora eventualele probleme de la Cernavoda. "Am depus un program la Guvern pentru dragarea Dunarii in amonte. Pentru a se opri reactorul nivelul apei ar trebui sa scada cu doi metri".
MASURI
Ca masura de preventie, saptamana viitoare ar putea fi infiintat un mecanism prin care o serie de producatori de energie vor primi finantari pentru a produce energie cand pe piata apare un deficit. O alta solutie luata in calcul de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, este Termoelectrica, ale carei centrale pe gaz si pacura ar putea fi puse in functiune.