Liderul UDMR Marko Bela a anuntat, marti, ca si-a depus demisia din functia de vicepremier – ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene – pentru a preveni un insucces al Uniunii in alegeri, decizia sa fiind motivata si de rezultatul referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu, si ca UDMR ramane in Guvern, informeaza Mediafax.
Marko Bela a spus ca si-a depus demisia la cabinetul premierului, dar ca gestul sau nu trebuie interpretat ca fiind un vot de blam, un avertisment sau o "insatisfactie" la adresa Guvernului.
El a precizat ca UDMR ramane in Guvern si ca va coordona in continuare activitatea reprezentantilor Uniunii din Executiv. "In calitate de presedinte al UDMR, am aceasta obligatie", a explicat Marko.
Explicandu-si motivele demisiei, Marko Bela a spus ca UDMR trebuie sa se confrunte cu trei provocari electorale – "alegerile pentru PE din noiembrie, alegerile locale, din primavara, si alegerile parlamentare, din toamna anului 2008" – carora trebuie sa le faca fata. El a aratat ca, in urma unei analize interne, UDMR a constatat ca trebuie sa isi restabileasca un "dialog intens" cu propriul electorat. "Mi-am dat demisia pentru a nu avea un insuces in alegeri… Am vrut sa previn un insucces", a explicat Marko.
El a adaugat, insa, ca, in luarea deciziei sale a contat si rezultatul referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
"Nu as putea spune ca referendumul a fost un succes", a admis vicepremierul demisionar, care a completat, insa, ca rezultatul referendumului "nu a fost niciun insucces" din perspectiva Uniunii, pentru ca demersul nu a fost indreptat impotriva UDMR.
Potrivit presedintelui Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, activitatea sa in Guvern a constituit o "performanta", realizata cu ajutorul tuturor colaboratorilor sai. Liderul UDMR a spus ca, personal, considera ca, prin raspunderile pe care le-a avut in calitate de ministru de stat, a contribuit la realizarea "catorva lucruri extrem de importante pentru tara": aderarea la UE, alocarea catre invatamant a unor sume bugetare mai mari decat in anii anteriori, relansarea infrastructurii din domeniul Educatiei.
Marko a spus ca, in 2004, partidele reprezentate in Guvern au "pornit la drum" cu ideea formarii unui "mic Cabinet politic", format din presedintii de partide, care sa fie numiti vicepremieri. Regretand ca nu s-a putut initia aceasta "idee buna", liderul UDMR a spus ca propunerea poate fi utila, astfel incat sa fie reconsiderata in viitor.
Intrebat pe cine lasa in locul sau de vicepremier, Marko a raspuns ca functia ramane in portofoliul UDMR, dar ca poate fi lasata vacanta, pentru ca deciziile politice nu pot fi luate de altcineva in locul sau.
El a aratat ca nu s-a luat nicio decizie cu privire la eventualul sau inlocuitor din Guvern, existand deocamdata si problema interimatului la conducerea Ministerului Comunicatiilor, detinut tot de UDMR.
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca este posibila o revenire asupra listei candidatilor acestei formatiuni la alegerile pentru PE si ca reprezentantii Uniunii se vor intalni cu Laszlo Tokes, liderul Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), pentru discuta inclusiv subiectul euroalegerilor.
Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, candidat independent la Parlamentul European, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca ar fi dispus la o discutie cu UDMR pe tema realizarii unei liste comune pentru PE "de dragul comunitatii maghiare". Tokes a aratat ca o astfel de decizie nu va fi luata fara acordul organizatiilor comunitatii ce ii sustin candidatura: CNMT, Consiliul National Secuiesc, Uniunea Civica Maghiara, Consiliul Tineretului Maghiar, Tineretul Maghiar Ardelean si Asociatia Civica Maghiara din Bihor. Prezent la aceeasi conferinta de presa, presedintele UCM, Szasz Jeno, s-a aratat in total dezacord cu ideea ca Tokes Laszlo sa ajunga sa candideze pe lista pentru Parlamentul European a UDMR.