23.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialAOAR critica majorarea contributiilor de pensii pentru salariile mari

AOAR critica majorarea contributiilor de pensii pentru salariile mari

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) critica masura prin care va fi eliminata plafonarea contributiilor la pensii pana la un anumit nivel salarial, masura anuntata ieri de Guvern, pe care o considera populista, nejustificata economic si nesustenabila pe termen lung.

"Suntem surprinsi de hotararea neasteptata a Guvernului de a creste veniturile bugetare prin impozitarea suplimentara a veniturilor salariale ce depasesc de cinci ori salariul mediu pe economie. Masura este contrara declaratiei facuta de primul ministru in martie 2007, privind reducerea contributiei sociale in anul 2008 cu 6%", se arata intr-un comunicat al AOAR, consultat de Mediafax.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, miercuri, ca vor fi adoptate masuri complementare pentru cresterea veniturilor la sistemul de pensii, de la 1 ianuarie 2008, pentru a acoperi majorarea pensiilor.

"In momentul de fata, contributia la pensii este plafonata la cinci salarii medii pe economie, peste cinci salarii nu mai creste contributia. Vom pune aceasta contributie pe toate veniturile pe care le realizeaza un salariat", a explicat Tariceanu.

Reprezentantii AOAR apreciaza ca necesara cresterea pensiilor, dar considera ca impozitarea suplimentara a salariilor este voluntarista, populista, nejustificata economic si nesustenabila pe termen lung.

"Actuala guvernare s-a declarat partizana metodelor de stimulare a cresterii afacerilor si sporirea resurselor bugetare printr-o impozitare judicioasa a tuturor activitatilor economice. Inca o data, Guvernul da dovada de dispret fata de mediul de afaceri, promovand masuri fiscale, fara o consultare democratica prealabila", mai apreciaza oamenii de afaceri.

Solutia anuntata de Guvern este, in opinia AOAR, o masura comoda, directa si arbitrara, care nu are la baza niciun calcul economic, ceea ce ar putea determina un grad foarte redus de colectare a veniturilor.

AOAR propune crearea unor fonduri de investitii, precum si realizarea unor concesionari importante in domeniul resurselor energetice si infrastructura in partenariat public privat care, prin plasarea banilor in companii cu profit peste medie, sa fie stimulata dezvoltarea economica si sa se creeze resursele financiare suplimentare necesare satisfacerii unor necesitati sociale reale si justificate. Totodata, oamenii de afaceri propun repartizarea unui procent de pana la 30% din sumele care vor fi obtinute din privatizarile viitoare la fondurile pentru pensii.

Camera Deputatilor a adoptat, joi, proiectul de lege privind majorarea pensiilor, initiat de PSD, stabilind cresterea punctului de pensie la 37,5% de la 1 ianuarie 2008, si la 45% de la 1 ianuarie 2009. Deputatii au acceptat, astfel, varianta Comisiei pentru munca la proiectul initial al PSD, la propunerea Guvernului. Initial PSD a cerut majorarea punctului de pensie la 45% din 2008, dar, la sedinta comisiei, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a propus cresterea punctului de pensie in 2008 la 37,5%. Punctul de pensie reprezinta in prezent 31% din salariul mediu brut pe economie.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Bărbat găsit decedat într-un parc din Craiova. Poliția a deschis o anchetă

Un bărbat a fost găsit decedat, marți după-amiază, în Parcul Mureș din municipiul Craiova. Poliția a fost sesizată și la fața locului s-au deplasat...

2025, un an plin de incertitudini economice: Inflația, dobânzile și creșterea mondială, sub semnul întrebării

Anul 2025 este privit cu precauție de experți, care anticipează un climat economic marcat de incertitudini majore, potrivit concluziilor celei de-a 19-a ediții a...

Atacul victimelor

Privind la conflictele majore din ultimii ani, războiul din Ucraina și cel din Orientul Mijlociu, putem observa un numitor comun în politica de război....
Ultima oră
Pe aceeași temă