19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialChirtoaca a condus prima sedinta a consiliului mun. Chisinau

Chirtoaca a condus prima sedinta a consiliului mun. Chisinau

La Chisinau a avut loc prima sedinta a noului consiliu municipal, in cadrul caruia fractiunea Partidului Comunistilor (PCRM), pana acum majoritara, s-a declarat "in opozitie totala" pentru urmatorii patru ani, transmite astazi BBC, care precizeaza ca partidele necomuniste nu au format o alianta oficiala, fapt ce ridica semne de intrebare cu privire la cooperarea cu noul primar ales, liberalul Dorin Chirtoaca, informeaza Rompres.

Noii consilieri ai municipiului Chisinau, 51 la numar, reprezinta tot spectrul politic din Republica Moldova. Cele mai multe mandate – 16, au revenit PCRM. Dupa PCRM, urmeaza Partidul Liberal, al primarului Dorin Chirtoaca, cu 11 mandate, pe locul al treilea situandu-se Alianta Moldova Noastra, care are 7 consilieri. Cate 4 mandate revin PPCD si PD, 5 – Uniunii Social Democrate, formata din 2 consilieri ai Partidului Social Democrat si 3 ai Partidului Democratiei Sociale. 2 mandate au revenit Partidului Umanist si cate 1 mandat Partidului National Liberal si Blocului electoral Patria-Rodina-Ravnopravie.

In interventia sa, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoaca i-a indemnat pe consilierii PCRM la cooperare, aratandu-se intelegator fata de pozitia adoptata de ei.
"Cu totii urmeaza sa facem fata dificultatilor si cetatenii vor sanctiona in primul rand sabotajul. De aceea, zic sa nu deschidem aceste capitole, ci sa ne concentram sa avem rezultate bune in continuare cu totii. Felicitari! Multumesc inca o data tuturor. La mai mult si la mai mare!", a spus Dorin Chirtoaca.

Intr-o declaratie a PCRM se afirma: "Nu vom negocia constituirea unor aliante si sub nicio forma nu vom intra in aliante cu alte forte politice prezente in consiliu. Nu vom accepta nici un post de conducere in consiliu si in primarie, pentru a da posibilitate fortelor de dreapta si primarului general sa-si indeplineasca programul electoral. Zi de zi, pas cu pas, vom monitoriza activitatea consiliului si a primarului general, vom cere sa-si onoreze toate promisiunile facute in campania electorala. Vom oferi solutii alternative pentru problemele cu care se confrunta municipiul. Vom sanctiona toate erorile in administrarea puterii in municipiu si vom informa electoratul despre ele, vom ramane cei mai fideli aparatori ai drepturilor tuturor locuitorilor municipiului Chisinau", se mai afirma in declaratie.

Partidele necomuniste din cadrul consiliului municipal Chisinau nu au format o coalitie, dar se va vedea daca se sustin reciproc sau nu in sedintele viitoare, cand vor trebui alesi viceprimarii si impartite functiile in cadrul primariei.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Investiție de peste 800 de milioane de lei în modernizarea rețelelor de gaze

Guvernul a aprobat finanțarea a 18 proiecte în domeniul energiei și extinderea programului Creditul Fermierului Premierul a anunţat, în cadrul şedinţei de Guvern, că vor...

Două cutremure în România în zona seismică Vrancea. Un seism a avut intensitate de 4

Două cutremure s-au produs, în noaptea de marți spre miercuri, în judeţul Buzău, unul dintre ele având magnitudinea 4. La ora 01:48:07, a avut loc un...

Sectorul financiar românesc atrage peste 1,7 miliarde de euro în investiții străine directe, dar înregistrează scăderi la capitalurile proprii

Sectorul financiar din România a beneficiat în 2023 de un flux net de investiții străine directe (ISD) de peste 1,7 miliarde de euro, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă