19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialDupa Wolfowitz, si directorul general FMI demisioneaza

Dupa Wolfowitz, si directorul general FMI demisioneaza

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), spaniolul Rodrigo Rato, si-a anuntat, ieri, retragerea din aceasta functie in luna octombrie, cu doi ani inainte de incheierea mandatului, explicandu-si decizia prin motive personale, informeaza AFP, preluata de Rompres.

"Circumstantele si responsabilitatile familiale, in special in ceea ce priveste educatia copiilor mei, sunt motivul pentru care am renuntat mai devreme decat era prevazut la responsabilitatile mele", a declarat el intr-un comunicat.

Desemnat de Consiliul de Administratie al FMI in postul de director general si presedinte al Consiliului de administratie in 4 mai 2004, Rato si-a preluat functia in 7 iunie 2004 pentru o perioada de cinci ani. El se va retrage dupa putin timp de la adunarile generale ale FMI si Bancii Mondiale, prevazute sa aiba loc in 19 si 20 octombrie, precizeaza comunicatul.

Potrivit agentiei spaniole Europa Press, Rodrigo Rato nu intentioneaza sa revina in viata politica spaniola intrucat ar fi 'foarte obosit'.

Plecarea sa intervine la cateva luni dupa demisia presedintelui Bancii Mondiale, americanul Paul Wolfowitz, la capatul unui scandal rasunator, marcat de tensiuni americano-europene.

Rato nu a fost acuzat pentru vreo cauza personala, dar plecarea sa are loc tocmai cand FMI abia progreseaza spre schimbari majore. Anuntarea demisiei a provocat indoieli asupra viitoarelor reforme ale institutiei.

Nu a fost propus inca un succesor lui Rato. In baza unei reguli nescrise, SUA il desemneaza pe conducatorul Bancii Mondiale, iar Uniunea European,a pe cel al Fondului Monetar International.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Se termină era Guardiola? Un apropiat și-a anunțat plecarea de la City

Txiki Begiristain, directorul sportiv al clubului Manchester City, a anunțat că va pleca de la echipă la sfârșitul sezonului, ridicând speculații cu privire la...

Klopp revine în fotbal! Ce poziție va ocupa fostul antrenor al lui Liverpool

După plecarea de la Liverpool, Jurgen Klopp va reveni în fotbal, însă nu în postura de antrenor, ci într-un rol de director strategic pentru...

Atletico Madrid dă lovitura! Stadionul de 350 de milioane de euro își schimbă numele pentru a treia oară

Atletico Madrid a semnat cel mai mare contract de sponsorizare din istoria clubului, schimbând din nou numele stadionului său, care va deveni Riyadh Air...
Ultima oră
Pe aceeași temă