23.6 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSportPSD paseaza, PNL marcheaza

PSD paseaza, PNL marcheaza

» PSD este de facto la guvernare. Social-democratii isi impun vointa si programele politice si economice, prin motiuni, negocieri si trocuri politice.

» Guvernul va trebui sa puna in practica solicitarile PSD.

Profitand de sustinerea extrem de fragila pe care Executivul o are in Parlament, social-democratii au ajuns practic sa tina fraiele guvernarii, impunandu-si repetat punctul de vedere, fie prin motiuni simple, fie prin presarea liberalilor si diferite trocuri politice. Ziua de ieri a adus pesedistilor doua victorii, iar Cabinetului Tariceanu II mai multe "misiuni" greu de pus in practica din punct de vedere bugetar. Mai intai a fost proiectul PSD privind cresterea pensiilor, pus in mod convenabil primul pe ordinea de zi. Propunerea a fost adoptata, conform negocierilor, cu 210 voturi "pentru" si nici un vot "contra", astfel ca Executivul trebuie sa gaseasca bani pentru ca punctul de pensie sa fie, de la 1 ianuarie 2008, 37,5% din salariul mediu brut pe economie, iar de la 1 ianuarie 2009, 45% din acelasi salariu de referinta. In plus, de la 1 septembrie 2007, pensiile agricultorilor vor creste cu 50%, iar celelalte, cu 5%.
Odata ce liberalii si udemeristii au consfintit prin vot propunerea PSD, social-democratii au votat si ei, la punctul urmator pe ordinea de zi, proiectul privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe durata vacantei parlamentare.
Strategia PSD a mai cuprins insa un obiectiv: motiunea simpla depusa pe domeniul Agriculturii, adoptata cu 131 de voturi "pentru", 63 de voturi "contra" si 17 abtineri – cu ajutorul deputatilor PRM, dar si al reprezentantilor PD si al deputatului PNL Adrian Semcu. In urma adoptarii motiunii, solicitarile PSD devin obligatorii pentru Ministerul Agriculturii si pentru Guvernul Tariceanu II. Executivul va fi, prin urmare, fortat sa acorde, in anul 2007, suma de 400 RON pe hectarul de teren arabil, masura vizand 1,2 milioane de ferme ce au in exploatare aproape 8,7 milioane hectare. De asemenea, Guvernul va fi obligat sa acorde un sprijin financiar de 350 RON producatorilor agricoli care detin si exploateaza suprafete de teren de pana la un hectar, inclusiv. Potrivit social-democratilor, acest sprijin urmeaza sa fie primit de circa doua milioane de mici producatori. Totodata, Executivul va fi nevoit sa sustina financiar culturile ecologice (intre 6.000 si 7.000 lei/hectar) si sa subventioneze samanta de grau si de orz necesara infiintarii culturilor de toamna (cu 5.500 lei vechi/kg), motorina pentru culturile de anul viitor (cu 15.000 lei vechi/litru) si irigatiile (cu 12 milioane lei vechi/hectar). Guvernul va mai trebui sa modifice Legea privind despagubirea in caz de calamitati naturale astfel incat sa beneficieze, in cursul anului 2007, si producatorii agricoli care nu au incheiat contracte cu societatile de asigurare-reasigurare. Ministrul Agriculturii nu s-a aratat insa ingrijorat de "ploaia" de subventii si de ajutoare financiare pe care trebuie sa le acopere de la buget.

Victorii
Ce a obtinut PSD fiind in Opozitie: 30.000 de miliarde de lei alocati prin Ordonanta nr. 7/2007 catre primariile din mediul rural, 1900 apartinand social-democratilor; sefia Televiziunii Publice, sefia Consiliului de Combatere a Discriminarii, Avocatul Poporului, functia de vicepresedinte al Fondului Proprietatea, Curtea Constitutionala, sefia SRI, plus promisiunea primirii de la bugetul public, prin rectificarea de la toamna, a inca unui miliard de euro, bani solicitati de baronii locali ai partidului condus de Mircea Geoana. Social-democratii au obtinut ieri doua victorii importante: si-au trecut motiunea simpla pe Agricultura si au impus cresterea pensiilor.

» PSD a cedat motiunea de la Senat in favoarea lui Nicolaescu

Social-democratii nu au reusit sa clatine scaunul ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in conditiile in care motiunea simpla prin care cereau premierului sa-l revoce din functie a fost respinsa ieri de senatori. Esecul PSD nu s-a datorat insa unei sustineri mari de care s-ar bucura Nicolaescu, ci faptului ca in favoarea motiunii s-au pronuntat doar 53 de senatori, fata de 69, cat este minimul necesar pentru adoptare. De mentionat ca in momentul votului in sala se aflau numai 32 de senatori PSD, desi cu doar o zi inainte Mircea Geoana ii amenintase cu excluderea din partid pe cei care vor chiuli de la dezbaterile asupra motiunilor. Potrivit unor surse din conducerea PSD, respingerea motiunii anti-Nicolaescu s-a produs cu acceptul social-democratilor, care au negociat acest lucru cu liberalii. Sursele citate spun ca negocierile s-au bazat pe bunele relatii – afisate public, de altfel – intre Viorel Hrebenciuc si Eugen Nicolaescu, acesta din urma devenind interesant pentru PSD datorita licitatiilor care vor fi organizate pentru Serviciul de Ambulanta.

Cele mai citite

Cum să creezi o ambianță relaxantă în dormitor: recomandări pentru un somn odihnitor

Te-ai săturat de nopțile neliniștite și de diminețile obositoare? Dacă visezi la un somn odihnitor și la un dormitor care să îți ofere un...

VIDEO A născut pe peronul Gării de Nord din Timişoara

O femeie a născut pe peronul Gării de Nord din Timişoara, după ce aceasta intrase în travaliu. Femeia venise cu un tren dinspre Arad, potrivit...

FCSB așteaptă încă plata pentru Florinel Coman! FIFA va lua o decizie în decembrie

Deși transferul lui Florinel Coman la Al Gharafa a fost finalizat în vară pentru 5 milioane de euro, FCSB nu a primit încă banii...
Ultima oră
Pe aceeași temă