8 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialPrin ochii lor

Prin ochii lor

EU Observer
Intalnire Putin-Voronin

Presedintele moldovean Vladimir Voronin se va intalni cu omologul rus, Vladimir Putin, la 30 iunie, in cadrul unei reuniuni despre care analistii apreciaza ca ar putea constitui ocazia semnarii unui nou acord privind viitorul Republicii Moldova. Proiectul noului acord a fost elaborat fara implicarea UE.

NÉPSZABADSÁG
Minoritati

Consiliul Europei recomanda guvernului ungar sa aloce mai multi bani pentru invatamantul in limbile minoritatilor, pentru pregatirea ziaristilor care vorbesc limbile acestora si sa recomande si frecvente radio in acest scop. Raportul a fost intocmit de experti independenti, care au facut cercetari pe teren, la fata locului, iar recomandarile lor au fost facute tinand seama de Carta europeana a limbilor minoritare. Recomandarile se refera la cele 14 de limbi minoritare din Ungaria, cum ar fi limbile romanes, germana, romana, sarba si slovaca.

THE GUARDIAN
Italia nu vrea rromi

"Italia avertizeaza Romania: Nu ii vrem pe rromii vostri!", a semnalat The Guardian. Iar International Herald Tribune a scris ca  "autoritatile italiene ii vor pregati pe imigrantii romani si ii vor repatria pe minori". In acelasi timp, publicatia ungara Heti Vilaggazdasag a titrat "Columna lui Traian in schimbul unui azil pentru rromii repatriati", informand ca primarul general al Romei, Walter Veltroni, i-a propus omologului sau de la Bucuresti sa gaseasca o cladire adecvata pentru rromii care vor fi repatriati, cheltuielile de intretinere a acestora urmand sa fie suportate de italieni. Videanu i-a cerut in schimb lui Veltroni sa finanteze ridicarea la Bucuresti a unei copii a Columnei lui Traian.

NEWSWEEK
Uniunea functioneaza

Adevarul este ca Uniunea functioneaza. In zona euro au fost create mai multe locuri de munca – 13,1 milioane din 2000 pana acum – decat in aceeasi perioada in Statele Unite. Daca adaugam aici economiile care inca mai folosesc moneda proprie, precum Marea Britanie si statele nordice, imaginea devine si mai buna, comenteaza Newsweek. In est, noile membre UE torc precum tigrii. Rata actuala de crestere a Poloniei este la fel de buna ca cea din India, iar economia Cehiei creste mai rapid decat cea a Taiwanului sau a Malaieziei. Exista si probleme, insa. Transparency International s-a plans, pe drept cuvant, de nivelul ridicat de coruptie din noile state membre, precum Romania si Bulgaria. Dar odata Italia, Spania si Grecia s-au confruntat cu aceleasi probleme si le-au depasit, a scris Newsweek.

AFP
Ancheta judiciara

Un tanar roman acuzat ca a spart si intrat in serverele NASA, provocand pagube de aproximativ 1,5 milioane de dolari agentiei americane, face obiectul unei anchete judiciare. Potrivit AFP, Victor Faur (26 de ani), originar din Arad, este de asemenea acuzat ca a piratat intre noiembrie 2005 si septembrie 2006 calculatoarele Marinei americane si pe cele ale departamentului guvernamental american al Energiei.

Cele mai citite

Atacul victimelor

Privind la conflictele majore din ultimii ani, războiul din Ucraina și cel din Orientul Mijlociu, putem observa un numitor comun în politica de război....

S-a stins din viață deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostă judecătoare la Curtea Constituțională a României

Deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostă judecătoare la Curtea Constituțională a României (CCR), a murit, a anunțat senatorul PSD Laura Moagher marți seară. Moagher a...

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...
Ultima oră
Pe aceeași temă