15.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialPresedintele fondator al UDMR, Domokos Geza, a incetat din viata

Presedintele fondator al UDMR, Domokos Geza, a incetat din viata

Primul presedinte al UDMR, Domokos Geza, a incetat din viata astazi, la Targu Mures, la varsta de 79 de ani, dupa o lunga perioada de suferinta, transmite Realitatea TV.

Domokos Geza s-a nascut pe 18 mai 1928 la Brasov. A studiat literatura in URSS, undea fost trimis in 1949, la Institutul de Literatura "Maxim Gorki". In 1954 devine reporter la ziarul Elore, iar in 1961 redactor-sef la Editura pentru Literatura din Bucuresti. Ulterior, partea dedicata minoritatilor primeste numele Editura Kriterion, iar Domokos Geza este numit director.

Deputat de Covasna in perioada 1990-1992, presedinte fondator al UDMR, Domokos Geza si-a inceput activitatea politica inca inainte de caderea comunismului, ca membru supleant in CC al PCR.

Imediat dupa Revolutie, Geza a infiintat UDMR-ului, castigandu-si, astfel, titlul de presedinte fondator al formatiunii. A ramas in functie pana la inceputul anului 1993, cand s-a retras din politica.

In timpul incidentelor interetnice de la Targu Mures, din martie 1990, el a fost cel care a tratat cu Ion Iliescu aplanarea tensiunilor dintre unguri si romani.

In 2004, la Palatul Cotroceni, Ion Iliescu i-a conferit Ordinul national "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter, in semn de apreciere pentru talentul sau literar.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Patru străini veniți în România, arestați preventiv pentru trafic de droguri

DIICOT a anunțat că patru persoane, trei bărbați de naționalitate cehă și ucraineană și o femeie de naționalitate slovacă, au fost reținute pentru trafic...

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordăm o atenție deosebită oportunităților economice din spațiul francofon

Una dintre prioritățile majore ale Francofoniei o reprezintă educația și formarea tinerilor, a declarat președintele Iohannis la Paris Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă