15.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialRaportul CE pentru Romania si Bulgaria, in alb si negru

Raportul CE pentru Romania si Bulgaria, in alb si negru

Comisia Europeana prezinta, astazi, primul raport privind progresele Romaniei si Bulgariei dupa aderarea la UE, transmite Hotnews.

La Bucuresti, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a vede jumatatea plina: potrivit unui comunicat emis ieri, dupa o intrevedere cu vicepresedintele Bundestagului, Susanne Kastner, el a declarat ca raportul "va consemna progresele in lupta impotriva coruptiei, care trebuie continuata si intensificata".

La Bruxelles si in presa internationala, unde au ajuns inca de la inceputul saptamanii detalii ale proiectului de raport, lucrurile nu stau chiar roz. Romania si Bulgaria, spun diverse surse, scapa de clauza de salvgardare, dar nu si de un ton extrem de dur al CE pe tema intarzierilor in reforma justitiei si lupta contra coruptiei.

"Sunt optimist ca raportul de tara de maine va consemna toate aceste progrese in lupta impotriva coruptiei, care trebuie continuata si intensificata", afirma Chiuariu in comunicatul de presa de ieri, dupa intrevederea cu Susanne Kastner.

Optimismul lui Chiuariu nu era insa deloc impartasit de oficialitatile de la Bruxelles, citate in ultimele zile de media internationale. Reuters nota, ieri, ca trei comisari europeni – Leonard Orban, Meglena Kuneva si Franco Frattini – s-au simtit nevoiti sa obiecteze fata de tonul foarte dur al raportului. Acest ton era sprijinit, insa, de majoritatea membrilor CE, potrivit agentiei citate.

Informatia vine la o zi dup ace RFI anunta in premiera ca CE nu va activa clauza de salvgardare in domeniul justitiei prevazuta pentru Romania, dar ca documentul, ce noteaza si unele progrese in domeniul justitiei, semnaleaza si ingrijorari majore ale Bruxelles-ului in mai multe domenii.

Informatia era confirmata, ieri, si de Radio Olanda, care spunea ca "unda verde" primita de Bulgaria si Romania anul trecut "s-a transformat in galben", CE fiind critica la adresa eforturilor de reforma din cele doua tari, dar considerand ca, deocamdata, este prea devreme pentru sanctiuni severe precum aplicarea clauzei de salvgardare.

Si, tot ieri, Sofia Echo cita agentia de presa BTA, care la randul ei prelua informatii dintr-o sursa anonima din cadrul CE, potrivit careia in raportul de astazi Comisia va cere celor doua tari sa elaboreze pana in octombrie un plan de actiune pentru a rezolva problemele restante din justitie si lupta anticoruptie.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a achita taxa, fără a mai fi penalizați automat Sistemul va fi similar cu cel care...
Ultima oră
Pe aceeași temă