Inclusiv candidata la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a decis să se ferească de ochii presei și să voteze la o altă oră decât anunțase oficial.
Undeva între 45-50% prezență la urne și câștigarea alegerilor în fiefuri tradiționale ale PSD. Cam acestea erau așteptările liderilor PNL și USR PLUS contactați de România liberă ieri, în ziua alegerilor locale într-un singur tur de scrutin. Aliați pentru capitală, USR PLUS reproșează însă PNL că nu a acționat suficient pentru modificarea Legii electorale astfel încât alegerile să aibă loc în două tururi de scrutin. Aceasta l-ar fi ajutat pe candidatul propriu, Nicușor Dan, în lupta sa pentru Primăria Capitalei. ,,Cred că cea mai mare susține pentru Nicușor Dan era votul în două tururi de scrutin. Dacă astăzi era un vot în două tururi, respiram puțin mai ușor pentru că, în al doilea tur de scrutin, ar fi intrat doar primii doi clasați. Ar fi fost ajutorul cel mai mare pe care îl puteau da, nu numai domnului Nicușor Dan, ci intregii Românii,” a declarat deputatul USR Claudiu Năsui pentru România liberă. Năsui a subliniat că presiunea primarilor din teritoriile controlate de PNL a fost mare astfel încât Legea să nu fie modificată.
Liberalii au refuzat însă pentru moment să dea apă la moară useriștilor pe tema alegerilor în două tururi. Deputatul PNL Florin Roman a susținut: ,,PNL a fost cel mai fidel susținător a lui Nicușor Dan, de la început. Nu o să comentez până mâine nimic rău despre colegii de la USR, dar zilele astea vor fi importante și pentru ei pentru că vor înțelege și ei ce înseamnă viața de partid și să ai un partid construit”.
Pe de altă parte, Roman se aștepta ieri, la orele prânzului, ca PNL să câștige în mai multe fiefuri tradiționale ale PSD și la o prezență mare la urne – undeva la 50%, în ciuda timpilor de așteptare ridicați la unele secții de votare. Astfel, Roman viza câștiguri la Consiliul Județean Iași, Consiliul Județean Botoșani, Consiliul Județean Vrancea și Primăria Focșani, și posibile surprize la Consiliul Județean Giurgiu, Primăria Drobeta Turnu-Severin și Consiliul Județean Gorj. ,,Vor fi multe suprize în fiefuri în care la alte alegeri PSD defila,” a susținut penelistul, subliniind că localele sunt o repetiție pentru parlamentarele care urmează.
Citește și: Exit poll CURS-Avangarde: Nicușor Dan – 47,2% Gabriela Firea – 39%
Speranțe mari pentru sectoare
La rândul lor, USR PLUS așteptau o victorie la sectorul 1, aveau speranțe pentru 2 și 6, în timp ce 3 și 4 erau considerate cărți pierzătoare. ,,Alegerile locale au un caracter uninominal mult mai puternic. Un rezultat bun pentru locale vor fi un semnal bun pentru parlamentare. Acestea vor fi cele mai importante alegeri care vor mai avea loc anul acesta, mai ales că timp de patru ani nu vor mai fi alte alegeri în România deloc,” a spus Năsui, reamintind că după alegerile acestea urmează o perioadă de patru ani în care nu vor mai avea loc alegeri interne de niciun fel.
Și-a dorit PSD cu adevărat Capitala?
Încercările de a sta de vorbă la telefon și cu cel puțin un lider al PSD în ziua alegerilor au dat greș. Marcel Ciolacu a refuzat să facă declarații pentru România liberă. Alți lideri au refuzat să răspundă la telefon în ciuda insistențelor.
Nici nu a fost de mirare, mai ales că și strategia candidatei la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a fost asemănătoare. După ce a anunțat că va vota la ora 10, la o școală din sectorul 1, actualul edil a ales să meargă la urne mult mai devreme și să se ascundă de ochii presei și de întrebările incomode. Așa cum a făcut, de altfel, pe parcursul întregii campanii electorale.
Firea a fost părăsită de conducerea centrală de partid în această campanie și aceasta a fost un laitmotiv invocat de mai multe ori pe parcursul campaniei, inclusiv în celebrele ei ieșiri publice alături de Dana Budeanu: faptul că este singură.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a ieșit de abia în ziua alegerilor cu un îndemn anemic de susținere la adresa propriei candidate. „Sunt ferm convins că și bucureștenii vor alege continuitatea și vor alege oamenii care le-au fost alături în acestă periodă dificilă, care vor vota cu oamenii care au realizari și nu fac promisiuni. Perioada umilinței față de medici, părinți, bunici și copii să ia sfârșit în România”, a declarat Ciolacu, la Buzău, la ieșirea de la urne.
Tăcerea lui Ciolacu și a celorlalți lideri ai PSD de la vârf este de înțeles, atâta timp cât câștigarea unui nou mandat ar face-o pe Firea liderul social-democrat cel mai legitim în fața electoratului. În aceste condiții, scaunul de președinte al PSD al lui Ciolacu – oricum un lider de partid slab – ar fi putenic zgâlțâit. Modul de conducere al campaniei electorale pentru locale va fi oricum analizat de conducerea de partid, mai ales în măsura în care PSD va lua un scor mic sau va pierde primării și consilii județene importante din țară. Chit că va fi vorba despre câștigarea sau menținerea unor fiefuri importante, fie că va fi o înfrângere pe multe fronturi, pentru PSD, clar va urma o perioadă de reorganizare și lupte interne.