16.2 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialZeci de mii de elevi, la profesionala

Zeci de mii de elevi, la profesionala

Dupa cum arata primele rezultate, 79,66% dintre candidati au sansa sa continue studiile la liceu, in functie de numarul de locuri. Dimpotriva, 38.819 de absolventi de clasa a VIII-a, anume 20,34% care au picat sau au fost eliminati, trebuie sa se multumeasca doar cu o scoala de arta si meserii.

Pentru ca abia maine se vor afisa rezultatele finale, dupa rezolvarea contestatiilor, procentele prezentate vor suferi mici modificari, dar fara foarte mare importanta. Potrivit reglementarilor in vigoare, dupa ce se incheie si afisarea rezultatelor finale, absolventii de clasa a VIII-a vor trebui sa se gandeasca foarte bine ce optiuni vor trece in fisa de inscriere pentru admiterea in clasa a IX-a. De modul in care fiecare absolvent de gimnaziu, impreuna cu parintii si sfatuiti de diriginte completeaza fisa de optiuni conteaza si intrarea in clasa a IX-a. Fiecare elev trebuie sa fie constient de pozitia ocupata in ierarhia pe judet sau Capitala, ierarhizare care practic ajuta foarte mult in completarea corecta a optiunilor. Pe de alta parte, nu trebuie uitate nici ultimele medii cu care s-a intrat la liceul dorit anul trecut. Cu toate acestea, trebuie sa se tina cont de faptul ca anul acesta mediile vor fi mai ridicate, promovabilitatea la testele nationale fiind mai mare decat anul trecut, dupa cum arata rezultatele obtinute.
Reamintim ca inscrierea la liceu se face pe baza mediei de admitere, in care media generala obtinuta la testele nationale reprezinta 50%, restul de 50% fiind reprezentat de media generala din clasele V-VIII. In situatia in care doi candidati au medii de admitere egale, acestia vor fi departajati folosindu-se, in ordine, urmatoarele criterii:  media generala obtinuta la testele nationale  media generala de absolvire a claselor V-VIII  media obtinuta la proba de limba si literatura romana din cadrul testelor nationale  media obtinuta la proba de matematica din cadrul testelor nationale  media obtinuta la proba de limba materna din cadrul testelor nationale, respectiv nota de la proba de verificare a cunostintelor de limba materna, in cazul candidatilor care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale. Daca la un liceu pe ultimul loc se afla trei candidati care au exprimat aceeasi optiune si care au mediile de admitere si celelalte medii, asa cum au fost mentionate anterior la primele patru puncte de departajare, egale, toti cei trei candidati vor fi admisi la optiunea solicitata.

DEPARTAJARE
Mai multe criterii
In situatia in care doi candidati care nu au promovat testele nationale au medii de absolvire egale, departajarea se va face folosind urmatoarele criterii:  media generala la limba si literatura romana obtinuta in clasele V-VIII  media generala la matematica obtinuta in clasele V-VIII  media generala la limba materna obtinuta in clasele V-VIII, respectiv nota de la proba de verificare a cunostintelor de limba materna pentru candidatii care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale.

 CALENDAR
Optiuni
Completarea fiselor de inscriere a candidatilor care au promovat testele nationale, deci exprimarea optiunilor, se va face intre 30 iunie si 6 iulie. Pentru ca optiunile sa fie exprimate in cunostinta de cauza si pe baze reale, pana pe 29 iunie se va afisa ierarhia mediilor de admitere la nivel de judet, respectiv a municipiului Bucuresti.

Repartizare
Prima repartizare computerizata se va face in 13 iulie. Atunci vor fi repartizati in invatamantul liceal si profesional de stat toti absolventii de gimnaziu care au promovat testele nationale si si-au completat fisele de inscriere.

Cele mai citite

Barcelona ar putea reveni pe Camp Nou în decembrie!

Barcelona s-ar putea întoarce pe noul stadion Spotify Camp Nou încă din luna decembrie, dacă planul președintelui Joan Laporta va fi aprobat de Adunarea...

VIDEO Deputata PSD Laura Vicol și-a depus demisia din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților în urma unei anchete de presă

Deputata PSD Laura Vicol și-a depus demisia din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, marți, motivând în documentul oficial „jocuri nedrepte”....

Criminal român, extrădat din Germania. A fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor

Un român aflat pe lista celor mai căutați infractori ("Most Wanted") va fi extrădat în România în jurul orei 20, pe 8 octombrie. Acesta...
Ultima oră
Pe aceeași temă