20.9 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒComerciantii se simt amenintati de aderare

Comerciantii se simt amenintati de aderare

In timp ce 47,05% din intreprinderile mici si mijlocii percep aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ca pe o mare oportunitate, circa 11,28% din firmele autohtone se tem de UE si considera integrarea drept "o amenintare majora", releva un sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania, in colaborare cu Societatea Germana pentru Cooperare Tehnica. Scopul sondajului – efectuat pe un esantion reprezentativ de 1.178 de firme, din toate regiunile tarii si din toate domeniile de activitate – este reliefarea situatiei IMM-urilor autohtone, dupa integrarea in UE.

Aderarea nu sperie Nord-Estul
Intreprinderile care considera aderarea o amenintare majora sunt mai numeroase in regiunile Sud-Vest (24,21%), Bucuresti (15,96%), Vest (12,5%) si Centru (12,12%). Cel mai putin tematoare sunt IMM-urile din Sud (4,38%) si Nord-Est (6,35%). Pe domenii de activitate, intreprinderile cel mai putin speriate de UE sunt cele din servicii (4,08%), turism (5,71%) si constructii (7,75%). Puternic amenintate se simt firmele din comert (16,47%), industrie (10,74%) si transporturi (10,23%).
Sondajul mai releva ca 41,67% din intreprinzatori considera ca aderarea nu le poate influenta semnificativ afacerile. Cele mai multe IMM-uri care adopta aceasta pozitie activeaza in domeniul turismului (51,43%) si in servicii (32,41%).
In general, aderarea la UE este perceputa cel mai favorabil de firmele cu performante superioare, datorita capacitatii mai ridicate a acestora de adaptare la schimbarile din mediul economic. Intreprinderile mijlocii percep in cea mai mica proportie aderarea ca un pericol (7,33%), situatie care se explica prin potentialul lor economic mai ridicat, care le confera o mai mare stabilitate la actiunea factorilor exogeni.

Sute de acte normative, partial cunoscute
Autorii sondajului au investigat si nivelul de informare al IMM-urilor cu privire la sutele de acte normative intrate in vigoare imediat dupa aderare. Noile legi reglementeaza o serie de obligatii pentru intreprinzatori cu privire la: competitivitate, protectia consumatorilor, relatiile de munca, sanatatea si securitatea muncitorilor, protectia mediului etc.
Cel mai bine informate IMM-uri se gasesc in Bucuresti (20,36%). Intreprinderile din regiunea Sud-Est au informari partiale cu privire la reglementarile europene (90,5%). IMM-urile din constructii detin cel mai mare procent al intreprinderilor in care nu exista interes pentru noile acte normative.

Cele mai citite

Sebastian Burduja: Romgaz a depฤƒศ™it performanศ›ele unor companii mondiale de top

Ministrul Energiei anunศ›ฤƒ prima emisiune de obligaลฃiuni corporate pe gaz din Romรขnia Ministrul Energiei a declarat cฤƒ aceastฤƒ primฤƒ emisiune de obligaลฃiuni corporate pe gaz...

Bugetul AFM cu destinaศ›ia Oltenia, epuizat รฎn puศ›in peste un minut

Bugetul AFM cu destinaศ›ia Oltenia a fost epuizat รฎn mai puศ›in peste un minut, fiind rezervat รฎn urma รฎnscrierii a 6.640 de persoane fizice. Bugetul...

Pilonul 2 de pensii, active record de 30 de miliarde de euro

Banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaลฃiei, dupฤƒ depozitele bancare Un comunicat al Asociaลฃiei Pensiilor Private (APAPR) anunศ›ฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ