15.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialVerdict pentru Ali Chimicul si alti cinci acuzati

Verdict pentru Ali Chimicul si alti cinci acuzati

Inaltul tribunal penal irakian va pronunta duminica verdictul in procesul a sase responsabili irakieni ai fostului regim al lui Saddam Hussein, intre care "Ali Chimicul", var al fostului dictator, judecati pentru masacrarea a 180.000 de kurzi in 1988, informeaza AFP, preluata de Rompres.

Acuzatii sunt urmariti in justitie pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Cinci dintre ei sunt pasibili de pedeapsa cu moartea.

Audierea va incepe in cursul diminetii la tribunalul situat in Zona verde, in centrul Bagdadului, sector protejat care mai adaposteste principalele ministere irakiene si Ambasada SUA.

Parchetul a cerut in aprilie pedeapsa capitala pentru cinci dintre cei sase acuzati pentru responsabilitatea lor in operatiunile militare Anfal in cadrul carora trupele pe care le-au comandat au procedat la executii in masa sau la bombardamente chimice asupra Kurdistanului irakian, in nordul tarii.

Principalul acuzat, Hassan al-Majid, poreclit "Ali Chimicul", este judecat si pentru genocid, in timp ce ceilalti cinci acuzati trebuie sa raspunda doar pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Ei sunt: Saber al-Douri, fost director al serviciului de informatii militare, Sultan Hashim al-Tai, ex-ministru al apararii, Hussein Rashid al-Tikriti, fost director adjunct al operatiunilor militare, Farhan al-Joubouri, ex-comandant al serviciului de informatii militare, si Taher al-Ani, fost guvernator al Mossul.

Pentru ultimul, acuzarea a cerut achitarea din lipsa de probe.

Acuzatii au explicat in apararea lor ca aceste operatiuni, care au costat viata a 182.000 de kurzi (potrivit acuzarii), constituie un exemplu clasic de lupta antigherila in cadrul razboiului care a opus Irakul Iranului intre anii 1980-1988.

In cursul procesului inceput in 21 august 2006, "Ali Chimicul" a recunoscut deschis ca a ordonat recurgerea la arma chimica pentru a-i gaza pe kurzi.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Netanyahu spune că Israelul se confruntă cu un război pe șapte fronturi

Netanyahu a afirmat că Israelul are dreptul să se apere și că nu îi va uita pe cei 101 ostatici pe care îi va...

Sarea recristalizată din România care provine dintr-un zăcământ vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizată vândută de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „Știați...
Ultima oră
Pe aceeași temă