13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialRezultatele la testele nationale vor fi afisate duminica

Rezultatele la testele nationale vor fi afisate duminica


Rezultatele la testele nationale vor fi afisate duminica si nu mai devreme, a declarat, pentru Rompres, adjunctul sefului Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Maria Mantaluta.

 

Potrivit sursei citate, ISMB le-a cerut in mod expres in acest an presedintilor de comisii sa afiseze rezultatele duminica si nu mai devreme.

 

"Presedintii care afiseaza mai devreme rezultatele vor fi sanctionati", a precizat Mantaluta.

 

In anii anteriori, unii dintre presedintii de comisii de examinare afisau rezultatele la testele nationale cu una sau chiar doua zile mai devreme.

 

La sustinerea testelor nationale s-au inscris, in acest an, 228.429 de elevi, din care 12.299 vor sustine si proba de limba materna. Ei au fost repartizati in 970 de centre de examen.

 

Lucrarile au fost corectate in 192 de centre de evaluare.

 

Testele nationale se organizeaza anual, intr-o singura sesiune, in vederea stabilirii selectiei si repartizarii absolventilor clasei a VIII-a in clasa a IX-a a ciclului inferior al liceului sau a scolii de arte si meserii.

 

Evaluarea rezultatelor se face cu note de la 10 la 1, respectandu-se cu strictete baremele de evaluare si de notare transmise de Comisia nationala. Nota minima de promovare la fiecare dintre probe este 5. Prin urmare, un candidat este considerat promovat daca obtine cel putin nota 5 la fiecare test. In caz contrar, este declarat respins.

 

Media generala se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la cele trei teste nationale, respectiv patru – pentru candidatii care sustin si testul scris la limba si literatura materna.

 

Elevilor care promoveaza testele nationale li se elibereaza un certificat care sa ateste promovarea acestora. Celor care nu promoveaza li se elibereaza, la cerere, copie dupa foaia matricola. In caz de nepromovare, absolventii clasei a VIII-a pot fi repartizati in clasa a IX-a la scolile de arte si meserii.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă