16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialBasescu solicita aducerea urgenta in tara a celor 31 romani din Gaza

Basescu solicita aducerea urgenta in tara a celor 31 romani din Gaza

Presedintele Traian Basescu a cerut institutiilor abilitate aducerea in tara a romanilor din Fasia Gaza care au solicitat repatrierea, a declarat, azi-noapte, la Bruxelles, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, citat de Mediafax.

El a precizat ca 31 de cetateni romani din Fasia Gaza au solicitat Ambasadei din Tel Aviv sprijin pentru repatriere, iar seful statului a cerut institutiilor abilitate, inclusiv misiunii diplomatice, sa ia masuri urgente pentru aducerea acestora in tara.

Potrivit unor surse oficiale, eforturile pentru repatrierea acestor cetateni sunt ingreunate de faptul ca multi dintre ei nu au bani, nici acte si nu figureaza in evidentele politiei de frontiera israeliene ca ar fi intrat in Israel pentru a ajunge in Fasia Gaza.

Purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica, a declarat, miercuri seara, pentru Mediafax, ca romanii care doresc sa paraseasca Fasia Gaza trebuie sa contacteze Ambasada Romaniei din Tel Aviv, urmand sa primeasca toate informatiile necesare. El a precizat ca Ambasada Romaniei de la Tel Aviv impreuna cu MAE au initiat demersuri pentru evacuarea cetatenilor romani rezidenti temporar sau permanent in Fasia Gaza, care doresc sa paraseasca zona.

"Ambasada de la Tel Aviv centralizeaza solicitarile. Pana miercuri, la ora 18.00, ora Bucurestiului, s-au inregistrat cateva zeci de solicitari. Este vorba despre femei si copii", a spus Banica.

Purtatorul de cuvant al MAE a precizat ca autoritatile israeliene au deschis un punct de trecere a frontierei prin care cetatenii straini care doresc sa paraseasca Fasia Gaza o pot face.

Miscarea Hamas a preluat controlul Fasiei Gaza in data de 15 iunie, dupa o confruntare cu fortele de securitate loiale presedintelui Mahmoud Abbas.

Mai multe state au inceput evacuarea cetatenilor lor din zona.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă