21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialMinistrul polonez de Externe: Exista unele propuneri, care insa mai necesita discutii

Ministrul polonez de Externe: Exista unele propuneri, care insa mai necesita discutii

Ministrul polonez de Externe, Anna Fotyga, a afirmat – aseara, la Bruxelles, dupa primele discutii ale sefilor de state reuniti la Sumitul de vara al Consiliului European – ca exista 'unele propuneri' ce ar putea reprezenta o solutie pentru problema Poloniei, legata de sistemul de vot pe baza de majoritate calificata, care ameninta sa impiedice ajungerea la un acord, informeaza AFP, preluata de Rompres.

Aceste propuneri 'mai necesita inca discutii', a adaugat seful diplomatiei de la Varsovia, mentionand ca vor avea loc intalniri viitoare cu 'parteneri cheie'.

 

Presedintele polonez Lech Kaczynski a avut, azi-noapte, discutii separate cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Actuala propunere se refera la votul pe baza asa-numitei formule a 'dublei majoritati' – potrivit careia deciziile Consiliului Uniunii Europene presupun acordul a cel putin 55% din numarul statelor membre, care sa reprezinte in acelasi timp 65% din populatia UE. Polonia considera insa ca formula respectiva este discriminatorie in defavoarea tarilor mici.

Prin urmare, Varsovia doreste introducerea unui sistem care presupune desemnarea majoritatii prin calcularea 'radacinii patrate' din numarul total al populatiei Uniunii. Daca s-ar adopta acest sistem, Germaniei, spre exemplu, (cu o populatie de 81 de milioane) i-ar reveni noua voturi, iar Poloniei, (cu o populatie de peste 36 de milioane de locuitori) sase voturi in cadrul Consiliului UE. In opinia polonezilor, acesta ar fi un raport rezonabil intre ponderea Berlinului si cea a Varsoviei.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Sarea recristalizată din România care provine dintr-un zăcământ vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizată vândută de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „Știați...

Marcel Ciolacu atacă Curtea Constituțională a României în cazul Șoșoacă

În urma unui val critic la adresa Curții Constituționale a României cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, președintele...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă